Ανατροπή στην ανατροπή: Ο Sam Altman επιστρέφει στην OpenAI

Τελειώνει κάπως έτσι το δράμα με την ηγεσία της κορυφαίας ΑΙ εταιρίας;
22 Νοεμβρίου 2023 09:52
Ανατροπή στην ανατροπή: Ο Sam Altman επιστρέφει στην OpenAI

Η τελευταία εβδομάδα στην Silicon Valley θα μπορούσε να γίνει σειρά που θα έκανε το "Succession" να σκύψει από ντροπή με τις απανωτές ανατροπές ή τουλάχιστον μια ταινία αλά The Social Network. Και ίσως κάποιο τσακάλι παραγωγός στο Χόλίγουντ ήδη να την ετοιμάζει. 

Το σίγουρο είναι πως η υπόθεση της κρίσης στην OpenAI πάει από ανατροπή σε ανατροπή και το νεότερο επεισόδιο βγάζει νικητή τον Sam Altman, ο οποίος επιστρέφει ως CEO της εταιρίας που συνίδρυσε και είχε απολυθεί προ μερικών ημερών κακήν κακώς. Μαζί του επιστρέφει και ο συνεργάτης και πρώην πρόεδρος, Greg Brockman, ο οποίος είχε παραιτηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ξαφνική απόλυση του Altman. 

Φαίνεται πως το πραξικόπημα που επιχείρησε εναντίον του το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI γύρισε μπούμερανγκ, την ώρα που χθες απειλούσε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να παραιτηθεί. Μέχρι πριν λίγες ώρες ο Άλτμαν βρισκόταν στην αγκαλιά της Microsoft, η οποία σε μια κίνηση-ματ από πλευράς Satya Nadella τον ανακοίνωσε ως ηγέτη μιας νέας ομάδας ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης. 

Δια πυρός και σιδήρου λοιπόν ο Άλτμαν όχι μόνο βγαίνει πρακτικά αλώβητος από την υπόθεση αυτή αλλά ξανά στο τιμόνι της OpenAI, με ένα νέο διοικητικό συμβούλιο στη θέση του. Στην ανακοίνωσή της η OpenAI αναφέρει ότι ήρθε σε "συμφωνία με τον Altman επί της αρχής" για την επιστροφή του μαζί με το νέο Δ.Σ. που αποτελείται από τους Bret Taylor, Larry Summers και Adam D'Angelo. Ο D'Angelo παρόλο που ήταν μέλος του Δ.Σ. που απέλυσε τον Άλτμαν προ μερικών ημερών παραμένει σε αυτό ώστε να δώσει κάποια εκπροσώπηση στο προηγούμενο. 

Κύριος στόχος αυτού του νεοσύστατου Δ.Σ. είναι να διορίσει ένα διευρυμένο έως και 9 ατόμων που θα επαναφέρει την διοίκηση της OpenAI. Με την Microsoft να αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή της με πάνω από $10 δισεκατομμύρια δολάρια, ο CEO της Satya Nadella θα έχει μια θέση στο καινούργιο διοικητικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι δεν θέλει "άλλες εκπλήξεις". 

Αν δεν υπάρξει κάποια άλλη ανατροπή στην κρίση της OpenAI τότε σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στις τελευταίες χαοτικές μέρες που έζησε η κορυφαία εταιρία τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργός του ChatGPT.