Μεγάλη ανατροπή στην κρίση της OpenAI – Στη Microsoft o Sam Altman

Επίσημη ανακοίνωση από τον Satya Nadella
20 Νοεμβρίου 2023 12:38
Μεγάλη ανατροπή στην κρίση της OpenAI – Στη Microsoft o Sam Altman

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο αναταραχές, η κρίση της OpenAI με την ξαφνική απόλυση του CEO Sam Altman τελικά έφτασε στο τέλος της με μεγάλη νικήτρια τη…Microsoft.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, το βράδυ της Παρασκευής ανακοινώθηκε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της OpenAI, η οποία είναι η εταιρία που ευθύνεται για το πιο γνωστό AI μοντέλο αυτή τη στιγμή, το GPT, απέλυσε τον CEO Sam Altman, ο οποίος ήταν και ένας εκ των συνιδρυτών της. Το όλο θέμα πήρε όμως μια εντελώς διαφορετική τροπή, όταν το Συμβούλιο ζήτησε λίγο αργότερα από τον Altman να επιστρέψει, με την συντριπτική πλειοψηφία των ερευνητών της OpenAI να τον υποστηρίζει και πολλούς να θέλουν να τον ακολουθήσουν στο επόμενο βήμα του.

Τελικά, ο Altman έγινε γνωστό ότι δε θα επιστρέψει και αντιθέτως ανακοίνωσε πως θα συνεχίζει την καριέρα του στην Microsoft. Συγκεκριμένα, ο CEO του αμερικανικού κολοσσού, Satya Nadella, ανακοίνωσε:

Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεργασία μας με την OpenAI και έχουμε εμπιστοσύνη στο roadmap των προϊόντων μας, στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να καινοτομούμε με όλα όσα ανακοινώσαμε στο Microsoft Ignite και στο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες και τους συνεργάτες μας. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τον Emmett Shear και τη νέα ηγετική ομάδα της OpenAI και να συνεργαστούμε μαζί τους.

Παράλληλα, είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε την είδηση ότι ο Sam Altman και ο Greg Brockman, μαζί με συναδέλφους τους, θα ενταχθούν στη Microsoft για να ηγηθούν μιας νέας ομάδας προηγμένης έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη. Ανυπομονούμε να κινηθούμε γρήγορα για να τους παρέχουμε τους πόρους που απαιτούνται για την επιτυχία τους.

Για την ιστορία, ο Altman διαπραγματευόταν να επιστρέψει ως διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, αλλά το τετραμελές Συμβούλιό της αρνήθηκε να παραιτηθεί και να τον αφήσει να επιστρέψει, σύμφωνα με πολλές πηγές που μίλησαν στο μέσο The Verge. Ο Altman ακούγεται ότι είχε παρουσιάσει πρόσφατα σε διάφορους επενδυτές μια ξεχωριστή startup εταιρία για την κατασκευή προσαρμοσμένων επεξεργαστών, ανταγωνιστικών των AI Tensor Processing Units (TPU) της Nvidia, σύμφωνα με τους New York Times.

Εν τέλει, αυτό το εγχείρημα μπορεί ενδεχομένως να συνεχιστεί εντός της Microsoft, η οποία ήδη έχει παρουσιάσει το πρώτο, δικό της AI chip, το Maia 100.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Altman δεν είναι η μόνη σημαντική προσωπικότητα της OpenAI που εντάχθηκε στη Microsoft. Και ο άλλος συνιδρυτής της, ο Greg Brockman εντάχθηκε στο νέο τμήμα της Microsoft, μαζί με άλλους ερευνητές και πολύτιμα μέλη της OpenAI.