OpenAI: Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι έστειλαν τελεσίγραφο παραίτησης στην διοίκηση

Το 95% του εργατικού δυναμικού διαμαρτύρεται στον απόηχο απόλυσης Sam Altman
21 Νοεμβρίου 2023 01:07
OpenAI: Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι έστειλαν τελεσίγραφο παραίτησης στην διοίκηση

Το δράμα στην OpenAI καλά κρατεί και δείχνει πως η εταιρία βρίσκεται σε συνεχή ελεύθερη πτώση ύστερα από την απόλυση του CEO και συνιδρυτή, Sam Altman. Την κίνηση αυτή εκμεταλλεύτηκε η Microsoft, που είναι παρεμπίπτοντος, ο μεγαλύτερος επενδυτής της κορυφαίας ΑΙ εταιρίας του κόσμου, εντάσσοντας τον Άλτμαν στο εργατικό δυναμικό της. Η κίνηση "ματ" του Satya Nadella τοποθέτησε μέσα σε μερικά 24ωρα τον Άλτμαν σε μια νέα θέση ισχύος καθώς θα ηγηθεί τις προσπάθειες ενός νέου τμήματος ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης στη Microsoft. 

Την ίδια ώρα όμως στις τάξεις της OpenAI επικρατεί "αλαλούμ" με τους υπαλλήλους της να προχωρούν σε ανταρσία. Μέσα σε περίπου ένα 24ωρο, σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρίας υπέγραψαν ένα μαζικό τελεσίγραφο στην διοίκηση, δηλώνοντας πρακτικά ότι αν δεν παραιτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, ώστε να διαλυθεί και να συσταθεί εκ νέου, οι ίδιοι τους θα παραιτηθούν μαζικά και θα πάνε στην Microsoft

Το τελεσίγραφο υπέγραψε το 95% των εργαζομένων της εταιρίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Wired.com ή αλλιώς οι 738 από τους συνολικά 770 εργαζόμενους στην Open AI. "Η διαδικασία μέσω της οποίας απολύσατε τον Sam Altman και απομακρύνατε τον Greg Brockman από το διοικητικό συμβούλιο έθεσε σε κίνδυνο όλο αυτό το έργο και υπονόμευσε την αποστολή και την εταιρεία μας", αναφέρεται στην επιστολή. "Η συμπεριφορά σας κατέστησε σαφές ότι δεν ήσασταν ικανοί να επιβλέπετε την OpenAI".

Σε μια αξιοσημείωτη εξέλιξη εν μέσω αυτής της κρίσης, το έγγραφο φαίνεται να υπογράφει και ο Ilya Sutskever, ο επικεφαλής επιστήμονας της εταιρίας και μέλος του Δ.Σ., ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα εναντίον του Altman

Μάλιστα, εξέδωσε δήλωση μέσω του Χ (πρώην Twitter) λέγοντας ότι "Μετανιώνω βαθύτατα για την συμμετοχή μου στις δράσεις του Δ.Σ. Δεν είχα ποτέ σκοπό να βλάωψ την OpenAI. Αγαπώ τα πάντα από όσα χτίσαμε και θα κάνω τα πάντα για να επανενώσουμε την εταιρία. 

Μετά από όλα αυτά το μέλλον της OpenAI κρέμεται από μία κλωστή και κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσουν για αυτήν οι επόμενες ώρες και μέρες, που αναμφίβολα θα είναι καθοριστικές.