Elon Musk vs Sam Altman: Μηνύει την OpenAI γιατί απέκλινε από τον αρχικό της στόχο

Ο μεγιστάνας τα βάζει με τον πρώην συνεργάτη του για την εταιρία που δημιούργησε το ChatGPT
01 Μαρτίου 2024 23:48
Elon Musk vs Sam Altman: Μηνύει την OpenAI γιατί απέκλινε από τον αρχικό της στόχο

Στα δικαστήρια θέλει να σύρει ο Elon Musk τον Sam Altman, πρώην συνεργάτη του, και την OpenAI καθώς ισχυρίζεται ότι εγκατέλειψε τον αρχικό στόχο της εταιρίας που ήταν η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για το καλό της ανθρωπότητας. Να θυμίσουμε ότι η OpenAI είναι δημιουργός του δημοφιλέστατου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και προσφάτως του Sora, ενός μοντέλου δημιουργίας βίντεο από εντολές με τρομακτικές δυνατότητες

To ρεπορτάζ του Reuters αποκαλύπτει ότι η μήνυση του μεγιστάνα της Tesla και ιδιοκτήτη του X (πρώην Twitter) κατατέθηκε αργά την περασμένη Πέμπτη. Σε αυτήν αναφέρεται ότι Greg Brockman, συνιδρυτής της OpenAI μαζί με τον Άλτμαν, προσέγγισαν τον Musk για τη δημιουργία μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας ανοιχτού κώδικα. Το ότι πλέον υποστηρίζεται από την Microsoft επίσημα, η οποία έχει κάνει επενδύσεις άνω των $10 δισεκατομμυρίων στην OpenAI, και το γεγονός ότι βγάζει χρήματα από το ChatGPT-4 παραβιάζει το αρχικό συμβόλαιο που είχαν υπογράψει οι τρεις άνδρες, σύμφωνα με τους δικηγόρους του Musk. 

Στην αγωγή που κατατέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, η δικηγόροι ισχυρίζονται ότι η εταιρία είχε κρατήσει ως "επτασφράγιστο μυστικό" την δημιουργία του ChatGPT-4 από τον Musk. Επίσης, ο Musk ισχυρίζεται ότι η OpenAI θα ερχόταν σε σύγκρουση με την Google της Alphabet, η οποία αναπτύσσει μια δική της AGI (Artificial General Intelligence) για κερδοσκοπικούς λόγους κάτι που θα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους

Πρακτικά τη στιγμή που η OpenAI κυκλοφόρησε το ισχυρότερό της μοντέλο μέχρι σήμερα, το GPT-4, σαν ένα προϊόν της Microsoft, επί της ουσίας ήταν κάτι που "έβαλε φωτιά στην ιδρυτική συμφωνία". Ζητάει επίσης δικαστική απόφαση που θα υποχρεώνει την OpenAI να δημοσιεύσει την έρευνα και την τεχνολογία της, κάνοντάς την προσβάσιμη σε όλους και να αποτρέψει την νεοφυής επιχείρηση αλλά και το ChatGPT-4 προς οικονομικό όφελος της Microsoft. 

Επίσης ο Musk επιδιώκει να μπλοκάρει και την εξαιρετικά προηγμένη AI ονόματι "Q", ένα γλωσσικό μοντέλο που λέγεται ότι θα μετατραπεί σε AGI, ώστε να είναι εκτός της δικαιδοσίας της Microsoft προς την OpenAI. Σε παλιότερο ρεπορτάζ του Reuters είχε αποκαλύψει την ύπαρξη του Q και τις προειδοποιήσεις των ερευνητών της OpenAI πως πρόκειται για μια πανίσχυρη ανακάλυψη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. 

Για την ιστορία ο Musk με τους Altman και Brockman θεωρούνται οι συνιδρυτές της OpenIA από το 2015, αν και ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη αποχώρησε από το διοικητικό της συμβούλιο το 2018.