Θρίλερ με το παρασκήνιο της ξαφνικής απόλυσης Σαμ Άλτμαν από την ηγεσία της OpenAI

Οι πρώτες δηλώσεις του πρώην CEO της κορυφαίας ΑΙ εταιρίας
18 Νοεμβρίου 2023 18:47
Θρίλερ με το παρασκήνιο της ξαφνικής απόλυσης Σαμ Άλτμαν από την ηγεσία της OpenAI

Σαν κεραυνός εν αιθρία στον τεχνολογικό κόσμο και τη Silicon Valley έπεσε η καρατόμηση του Σαμ Άλτμαν από τον ρόλο του CEO της OpenAI, με την αιτιολόγηση ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας "έχασε την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του να συνεχίσει στην ηγεσία της". 

Μαζί του όμως αποχώρησε οικειοθελώς όμως και ο συνεργάτης και συνιδρυτής της OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν (Greg Brockman). Τώρα, οι δύο πρώην ηγετικές φιγούρες της OpenAI δημοσίευσαν από κοινού μερικές πρώτες δηλώσεις για το αναπάντεχο συμβάν, μέσω του λογαριασμού του Brockman στο Χ (πρώην Twitter). 

"Ο Σαμ και εγώ είμαστε σοκαρισμένοι και θλιμμένοι με αυτό που έκανε σήμερα το Δ.Σ. της OpenAI." είπε ο Μπρόκμαν στο Χ. 

Αυτό που έκαναν είναι να ρίξουν φως στο παρασκήνιο της απόλυσης του Altman, καθώς δημοσίευσαν την δική τους οπτική των γεγονότων και πώς έμαθαν για αυτό. 

Ο συνιδρυτής της εταιρίας και chief scientist, Ilya Sutskever, κάλεσε τον Altman σε μια σύσκεψη το μεσημέρι της Παρασκευής, στο οποίο θα παρευρισκόταν και όλο το διοικητικό συμβούλιο. Εκεί είναι που έμαθε ο Altman ότι απολύεται και πως η εταιρία θα έβγαζε την ανακοίνωση αμέσως μετά. 

Λίγο αργότερα, ο Sutskever κάλεσε σε ξεχωριστό Google Meet τον Brockman ανακοινώνοντας τα νέα για την απόλυση του Altman. Ωστόσο, τα μέλη του Δ.Σ. θεωρούν τον ίδιο "ζωτικής σημασίας πρόσωπο για την εταιρία και πως θα διατηρούσε τη θέση του". 

Εκείνη τη στιγμή ο Brockman αποφάσισε να παραιτηθεί, ενώ αποκάλυψε πως και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη της OpenAI, εκτός της προσωρινής CEO, Mira Murati, έμαθαν για τις εξελίξεις από το...δελτίο Τύπου. 

Τις δηλώσεις τους έκλεισαν οι Brockman και Altman λέγοντας: "Θα είμαστε εντάξει. Τα καλύτερα έρχονται."