ChatGPT: Ξεκινάει η διάθεση της επόμενης τεράστιας ενημέρωσης

Που περίμεναν καιρό οι χρήστες
10 Απριλίου 2024 22:47
ChatGPT: Ξεκινάει η διάθεση της επόμενης τεράστιας ενημέρωσης

Η OpenAI μόλις προέβη σε μια ανακοίνωση που περίμεναν καιρό οι χρήστες. Η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του ChatGPT βρίσκεται προ των πυλών.

Όχι, το πολυσυζητημένο, φημολογούμενο GPT-5 μοντέλο δεν ανακοινώθηκε, αλλά η OpenAI έχει ξεκινήσει τη διάθεση του GPT-4 Turbo μοντέλου στο ChatGPT. Αυτό σημαίνει πως οι συνδρομητές του ChatGPT Plus θα έχουν σύντομα πρόσβαση στο αναβαθμισμένο μοντέλο.

Το GPT-4 Turbo είναι αναμενόμενα το πιο εξελιγμένο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που έχει αναπτύξει η OpenAI μέχρι σήμερα. Μια από τις σημαντικότερες αναβαθμίσεις του νέου μοντέλου είναι οι γνώσεις του. Σε αντίθεση με το απλό GPT-4 που ήταν εκπαιδευμένο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, το GPT-4 Turbo βασίζεται σε πολύ πιο σύγχρονα δεδομένα και έτσι γνωρίζει τι έχει συμβεί στον κόσμο μέχρι και τον Απρίλιο του 2023. Τουλάχιστον αυτό είναι το knowledge cutoff που είχε ανακοινώσει η εταιρία στην αρχική της παρουσίαση πέρυσι το Νοέμβριο. Δεν αποκλείεται από τότε το πεδίο γνώσεων του μοντέλου να έχει διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα, το GPT-4 Turbo έχει γίνει γνωστό πως είναι ικανό να χειρίζεται εξαιρετικά περίπλοκες εργασίες που περικλείονται σε μία μόνο εντολή, χάρη στην πολύ πιο εξαντλητική εκπαίδευσή του. Βέβαια, η μεγαλύτερη εξέλιξη δεν είναι ούτε οι πιο πρόσφατες γνώσεις, ούτε η δυνατότητά του να διαχειρίζεται πιο σύνθετες διεργασίες.

Η μεγαλύτερη αναβάθμιση είναι το νέο ‘context window’. Σε περίπτωση ου δε γνωρίζετε, πρόκειται για ένα μέτρο που καθορίζει πόσο μεγάλες και πυκνές σε πληροφορίες θα είναι οι είσοδοι και οι έξοδοι ενός AI μοντέλου. Το GPT-4 Turbo θα διαθέτει context window που είναι περίπου 4 φορές μεγαλύτερο από το GPT-4, ικανό να επεξεργαστεί 128.000 tokens. Αναφορικά, τα 1.000 tokens ισοδυναμούν περίπου με 750 λέξεις. Αυτό σημαίνει ότι η νέα εξέλιξη του μοντέλου της OpenAI είναι ικανή να επεξεργαστεί 96.000 λέξεις!