Κρίση στην OpenAI: Τώρα θέλουν πίσω τον Sam Altman ως CEO

Νέες ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της ηγεσίας της κορυφαίας εταιρίας στον χώρο της ΑΙ
19 Νοεμβρίου 2023 14:33
Κρίση στην OpenAI: Τώρα θέλουν πίσω τον Sam Altman ως CEO

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ηγεσία της OpenAI, δημιουργού του ChatGPT και κορυφαίας εταιρίας στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης ύστερα από την ξαφνική απόλυση του CEO της Sam Altman, ο οποίος ήταν και ένας εκ των συνιδρυτών της.

Έπειτα από την επίσημη δήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου της OpenAI που έλεγε πως "έχασε την εμπιστοσύνη στις ικανότητες" του Άλτμαν να διοικήσει την εταιρία, οι νέες εξελίξεις λένε πως... τον θέλουν πίσω. Πηγές του The Verge με γνώση της κατάστασης, κάνουν λόγο πως το Δ.Σ. της OpenAI βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για να επιστρέψει ο Sam Altman σε ρόλο μάλιστα CEO. 

Μια συγκεκριμένη πηγή κάνει λόγο πως ο Altman είναι "αμφίθυμος" ως προς το ενδεχόμενο επιστροφής του και αν αυτό γινόταν θα ήθελε σημαντικές αλλαγές στην διακυβέρνηση της εταιρίας που συνίδρυσε. Νεότερες πληροφορίες όμως ρίχνουν επιπλέον φως στις διαπραγματεύσεις μεταξύ OpenAI, Altman και του συναδέλφου και επίσης συνιδρυτή της, Greg Brockman, ο οποίος παραιτήθηκε μόλις έμαθε τα νέα. 

Λέγεται ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε συμφωνήσει στο να παραιτηθεί ο Altman και να επιστρέψουν και οι δύο, αλλά υπήρξε μια αμφιταλάντευση από πλευράς τους. Υπήρξε μια προθεσμία επίσης που παρήλθε και στην οποία πολλοί υπάλληλοι της OpenAI είχαν δηλώσει ότι θα παραιτηθούν. 

Αν ο Altman τελικά δεν δεχθεί να επιστρέψει στην εταιρία που ο ίδιος δημιούργησε και ξεκινήσει μια νέα εταιρία, τότε οι υπάλληλοι αυτοί σίγουρα θα πάνε μαζί του. Πάντως η μεγαλύτερη εταιρία-επενδυτής της OpenAI, που είναι η Microsoft δήλωσε ότι "παραμένει δεσμευμένη" στη συνεργασία που έχουν. 

Όλη αυτή η αναμπουμπούλα που προκλήθηκε από την αναπάντεχη απόλυση του Altman, δείχνει πως η OpenAI βρίσκεται σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης χωρίς την παρουσία του. Το σήριαλ Altman και OpenAΙ φαίνεται πως θα συνεχιστεί και μένει να δούμε τι άλλο επιφυλάσσει. 

Altman και Brockman έριξαν φως στο πώς έμαθαν τα νέα μέσα από κοινή τους ανάρτηση στο X (πρώην Twitter).