Γνήσια Windows ξεκίνησαν να παρουσιάζουν προβλήματα ενεργοποίησης

Και η Microsoft το ερευνά
15 Νοεμβρίου 2023 15:13
Γνήσια Windows ξεκίνησαν να παρουσιάζουν προβλήματα ενεργοποίησης

Όπως σας είχαμε ενημερώσει το Σεπτέμβριο, η Microsoft είχε ανακοινώσει πως θα βάλει τέλος στις δωρεάν αναβαθμίσεις των Windows αδειών από τα Windows 7 και τα Windows 8 στις νεότερες εκδόσεις. Ωστόσο, οι αλλαγές που έκανε παρασκηνιακά στα συστήματά της φαίνεται πως προκάλεσαν χάος, με γνήσια Windows 10 και Windows 11 να παρουσιάζουν ξαφνικά προβλήματα ενεργοποίησης.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλαπλές αναφορές από χρήστες που αναβαθμίστηκαν μέσω της δωρεάν προσφοράς της Microsoft από τα Windows 7 ή τα Windows 8 στα Windows 10 και μετέπειτα στα Windows 11 και τώρα ξαφνικά οι υπολογιστές τους εμφανίζουν μήνυμα εκ νέου ενεργοποίησης. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις αν γίνει κάποια αλλαγή στο hardware ή ακόμη και με μια απλή αναβάθμιση του BIOS.

Όπως μεταφέρει το μέσο The Verge, ένας χρήστης που αντιμετώπισε το πρόβλημα έκανε καταγγελία στο FTC, ενώ ένας άλλος κατάφερε να επικοινωνήσει με τη Microsoft, λέγοντας στο μέσο:

Η αυτόματη ενεργοποίηση δεν λειτουργούσε, οπότε επικοινώνησα με την υποστήριξη πελατών. Μου είπαν ότι συμβαίνει επειδή η άδεια χρήσης των Windows 10 είχε αναβαθμιστεί από τα Windows 7 και ότι είχαν διακόψει την υποστήριξη για τα κλειδιά προϊόντων των Windows 7. Έτσι, δεν μπορούσαν να ενεργοποιήσουν ξανά την άδεια χρήσης των Windows 10 Pro μετά την αλλαγή του hardware. Αναγνώρισαν επίσης ότι η αλλαγή του hardware δεν αποτελεί παραβίαση της άδειας χρήσης των Windows, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο η άδεια χρήσης των Windows 10.

Ο Bill Babonas, principal product manager των Windows, επισήμανε στο The Verge πως η Microsoft έχει γνώση του προβλήματος και το ερευνά, χωρίς να υπάρχει όμως ακόμη κάποια λύση. Αναλυτικότερα, δήλωσε:

Η Microsoft γνωρίζει τις αναφορές αυτών των πελατών και διεξάγει έρευνα. Οι πελάτες που αντιμετωπίζουν τεχνικές δυσκολίες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την υποστήριξη πελατών.