Κακά μαντάτα για τα Windows 11;

Δεν έχουν πείσει ακόμη τους χρήστες
02 Μαΐου 2024 13:08
Κακά μαντάτα για τα Windows 11;

Όπως φαίνεται, η πορεία των Windows 11 δεν είναι αυτή που φιλοδοξούσε η Microsoft, αφού τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως τα νούμερά τους όχι απλώς δεν αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά αντιθέτως πέφτουν! Πολύ απλά ο αμερικανικός κολοσσός δεν έχει πείσει τους χρήστες να αφήσουν πίσω τα Windows 10 και να κάνουν τη μετάβαση.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Statcounter για τον Μάρτιο του 2024, τα Windows 10 παραμένουν με τεράστια διαφορά η δημοφιλέστερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Για την ακρίβεια, το 69% των υπολογιστών με Windows τρέχει τα Windows 10, με το ποσοστό των Windows 11 να ανέρχεται σε 26.7%. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι το ποσοστό των Windows 11 μειώθηκε, αφού τον Φεβρουάριο άγγιζε το 28.16%.

Προφανώς η διαφορά δεν είναι τεράστια, αλλά δείχνει ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν νέοι χρήστες που προτιμούν τα Windows 10 από τα Windows 11. Είτε μεγάλη είτε μικρή όμως, η καθοδική πορεία του λειτουργικού είναι άξια αναφοράς, αφού εύλογα θα περίμενε κάποιος το ποσοστό υιοθέτησης μόνο να ανεβαίνει με την πάροδο του χρόνου, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες αναβαθμίζουν τους τους υπολογιστές τους.

Ίσως τα στοιχεία του Μαρτίου να είναι μια στατιστική ανωμαλία ή ίσως η Microsoft να έχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα στα χέρια της, κάτι που μπορεί να συνεπάγεται και με κακά μαντάτα για την μελλοντική υποστήριξη του λειτουργικού.

Πάντως, η υποτονική υιοθέτηση των Windows 11 μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς λόγους, αλλά σίγουρα σημαντικό ρόλο έχει παίξει η αρχική τους υποδοχή. Κατά την κυκλοφορία τους, πολλοί έμειναν δυσαρεστημένοι με το νέο σχεδιασμό της Έναρξης και της Γραμμής Εργασιών, ενώ ταυτόχρονα έλειπαν -και ακόμη λείπουν- διάφορα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, οι αυξημένες απαιτήσεις συστήματος, ιδίως η ανάγκη για μονάδα κρυπτογράφησης TPM, αποτέλεσαν εμπόδιο για πολλούς, παρά τις υπάρχουσες λύσεις.

Ακόμη και σήμερα λοιπόν, παρόλο που η Microsoft έχει εισάγει διάφορα προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως η co-pilot AI και η gaming τεχνολογία DirectStorage, ένας σημαντικός αριθμός χρηστών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών προσωπικοτήτων της tech βιομηχανίας, εξακολουθούν να προτιμούν το παλαιότερο, οικείο περιβάλλον των Windows 10.