Η Microsoft σταματάει τις δωρεάν αναβαθμίσεις των Windows αδειών

Υπάρχουν όμως και καλά νέα
29 Σεπτεμβρίου 2023 19:30
Η Microsoft σταματάει τις δωρεάν αναβαθμίσεις των Windows αδειών

Τέλος εποχής για τις δωρεάν αναβαθμίσεις των Windows αδειών από τα Windows 7 και Windows 8 στις νεότερες εκδόσεις.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Microsoft επιβεβαίωσε ότι η δυνατότητα των χρηστών των Windows 7 και Windows 8 ή 8.1 να αναβαθμίσουν ελεύθερα σε Windows 10 ή Windows 11 αποτελεί παρελθόν. Η ανακοίνωση έγινε αρχικά μέσα από το Microsoft Device Partner Center, όπου και εντοπίστηκε από το Windows Central.

Το συγκεκριμένο “παραθυράκι” παρέμενε τόσα χρόνια ανοιχτό, παρόλο που η επίσημη προσφορά δωρεάν αναβάθμισης έχει ολοκληρωθεί θεωρητικά από τις 29 Ιουλίου του 2016. Για την ιστορία, η προωθητική ενέργεια της δωρεάν αναβάθμισης ξεκίνησε από τη Microsoft το 2015, παράλληλα με την κυκλοφορία των Windows 10, κυρίως για να ενθαρρύνει τους χρήστες των ευρέως διαδεδομένων Windows 7 να κάνουν τη μετάβαση.

Ενώ η προσφορά ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2016, οι λάτρεις της τεχνολογίας ανακάλυψαν ότι οι servers ενεργοποίησης της Microsoft εξακολουθούσαν να αναγνωρίζουν και να δέχονται "ανταλλακτικά" κλειδιά από παλαιότερα Windows 7 και Windows 8 συστήματα, επιτρέποντας στους χρήστες να κατεβάζουν και να εγκαθιστούν μέσα από ISO τα Windows 10 και Windows 11. Εν τέλει, η Microsoft έκλεισε το “παραθυράκι” στις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι τα κλειδιά των Windows 10  παραμένουν έγκυρα και για τις εγκαταστάσεις των Windows 11. Η Microsoft το ξεκαθάρισε αυτό στην επίσημη ανακοίνωσή της, για να αποτρέψει οποιαδήποτε σύγχυση.

Το παράξενο είναι πως το Windows Central προσπάθησε να επαληθεύσει εμπράκτως τη νέα στάση της εταιρίας σχετικά με τις δωρεάν αναβαθμίσεις των κλειδιών, αποκαλύπτοντας ότι, κατά τη διάρκεια των δοκιμών τους, παλαιότερα κλειδιά εξακολουθούσαν να ενεργοποιούν τα production builds των Windows 11. Ωστόσο, δεδομένης της επίσημης δήλωσης της Microsoft, παραμένει αβέβαιο για πόσο καιρό θα διατηρηθεί αυτή η δυνατότητα.