Windows 11: Η Microsoft θα μπλοκάρει τα updates αν έχετε αυτά τα προγράμματα εγκατεστημένα

Με την άφιξη των Windows 11 24H2
08 Απριλίου 2024 13:08
Windows 11: Η Microsoft θα μπλοκάρει τα updates αν έχετε αυτά τα προγράμματα εγκατεστημένα

Η Microsoft συνεχίζει τις προετοιμασίες για την κυκλοφορία της επόμενης μεγάλης αναβάθμισης του λειτουργικού της συστήματος, Windows 11 24H2. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από τη νεότερη δοκιμαστική έκδοση που έγινε διαθέσιμη για τα μέλη του Windows Insider προγράμματος, οι χρήστες ανακάλυψαν πως η εταιρία ξεκίνησε να μπλοκάρει κάποιες αρκετά δημοφιλής εφαρμογές.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η νεότερη έκδοση των Windows 11 24H2 δεν αφήνει το StartAllBack να λειτουργήσει καθόλου. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιούσαν πολλοί για να αλλάξουν την εμφάνιση της Γραμμής Εργασιών και του μενού της Έναρξης. Παράλληλα, το λειτουργικό σταμάτησε να υποστηρίζει και το ExplorerPatcher. Αυτή η πολύ δημοφιλής εφαρμογή χρησιμοποιούνταν από πολλούς χρήστες για να επαναφέρουν την εμφάνιση της Γραμμής Εργασιών των Windows 10 στα Windows 11, καθώς και για την αποκατάσταση διαφόρων άλλων χαρακτηριστικών που απουσιάζουν.

Πλέον τα Windows 11 24H2 αναφέρουν πως το ExplorerPatcher δεν είναι συμβατό για λόγους «ασφάλειας και απόδοσης». Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως το μπλοκάρισμα μπορεί να προσπεραστεί σχετικά εύκολα, με μετονομασία των σχετικών αρχείων, ενώ το παρά πολύ γνωστό λογισμό Start11 εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά χωρίς θέματα.

Ωστόσο, αν τα Windows εντοπίσουν πως ο χρήστης χρησιμοποιεί κάποια τέτοια third-party εφαρμογή για επιπλέον παραμετροποιήσεις που δεν προσφέρει η ίδια η Microsoft, θα μπλοκάρουν πλέον τις ενημερώσεις, από τα Windows 11 24H2 και έπειτα.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση της Microsoft ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι τα λογισμικά αυτά προκαλούσαν πολλά crashes στο build 26100 που υποτίθεται πως είναι το υποψήφιο για RTM των Windows 24H2. Αλλά και πάλι, στα social media υπάρχουν διαφωνίες πως το μέτρο είναι υπερβολικό.