Το Βόρειο Σέλας ήταν ορατό από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και άλλες περιοχές της Μακεδονίας! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο
06 Νοεμβρίου 2023 08:18
Το Βόρειο Σέλας ήταν ορατό από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και άλλες περιοχές της Μακεδονίας! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένα απίστευτα σπάνιο και τρομερά εντυπωσιακό θέαμα αντίκρισαν πριν μερικές ώρες οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, ο ουρανός βάφτηκε δίχως υπερβολή κόκκινος, αφού το Βόρειο Σέλας ήταν κανονικά ορατό από τη χώρα μας!

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, Διευθυντή της Ελληνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για το σπάνιο αυτό φαινόμενο οφειλόταν μια ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3, η οποία επηρέασε την Ευρώπη γενικότερα, προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία.

Θεωρητικά, κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβεί. Το Σέλας, τόσο το Βόρειο όσο και το Νότιο, παρατηρείται συχνότερα κατά μήκος ζώνης της οποίας το κέντρο απέχει από τους πόλους περίπου 10 μοίρες, ενώ ακριβώς πάνω από τους πόλους εμφανίζεται πολύ αραιότερα. Το κέντρο, για παράδειγμα, της ζώνης εμφάνισης του Βόρειου Σέλαος βρίσκεται κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Γροιλανδίας παρά στην Ευρώπη και αυτό γιατί η ζώνη αυτή εκτείνεται μέχρι γεωγραφικό πλάτος 57 περίπου μοίρες προς τον Καναδά, ενώ μέχρι 77 μοίρες στην Ευρώπη. Έτσι όσο νοτιότερα απομακρυνόμαστε από αυτή τη ζώνη τόσο σπανιότερη γίνεται και η εμφάνιση του φαινομένου.

Αναμενόμενα, λοιπόν, το θέμα συζητήθηκε έντονα στα social media, με εικόνες από διάφορες περιοχές να κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Ακολουθούν μερικές τέτοιες αναρτήσεις που περιλαμβάνουν περισσότερο φωτογραφικό υλικό.