Θεσσαλονίκη: Παραπάτησε και έπεσε με τα μούτρα το ρομπότ Sophia (ΒΙΝΤΕΟ)

To περιστατικό που έγινε viral και συνέβη σε ειδική εκδήλωση εντός της ΔΕΘ
29 Απριλίου 2024 20:17
Θεσσαλονίκη: Παραπάτησε και έπεσε με τα μούτρα το ρομπότ Sophia (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια απόδειξη ότι η ΑΙ δεν μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα στα ρομπότ ή ένα απλό παραπάτημα ενός ανδροειδούς ρομπότ που συνεχώς "μαθαίνει" και "εξελίσσεται"; Το γύρο του ελληνικού ίντερνετ κάνει το βίντεο με την αναπάντεχη πτώση του γνωστού ρομπότ Sophia, το οποίο βρέθηκε στο χώρο της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond. 

Το voria.gr αναδημοσίευσε το επίμαχο βίντεο στο οποίο φαίνεται να προσπαθεί να κινηθεί την ώρα που αρκετός κόσμος -αλλά και κάμερες- στεκόντουσαν γύρω του για να το θαυμάσουν αλλά και να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο. Εκείνη την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες έδινε μια από τις ομιλίες της μπροστά στο κοινό, μόνο που... ζαλίστηκε. Μάλλον ο αλγόριθμός της και οι αισθητήρες της δεν υπολόγισαν ότι βρισκόταν πάνω σε ένα βάθρο και έτσι το πασίγνωστο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης σκόνταψε και έπεσε με τα μούτρα στο πάτωμα, προκαλώντας μια σύντομη αναστάτωση στους γύρω παρευρισκόμενους. 

Αυτό ήταν το επεισοδιακό κλείσιμο των εμφανίσεων του ρομπότ Sophia, καθώς τις περασμένες εβδομάδες πέρασε από διάφoρες εκδηλώσεις, συνεντεύξεις σε ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά μέσα αλλά και εμφανίσεις σε talk shows. Για όσους δε γνωρίζουν η "Sophia" είναι το πρώτο "κοινωνικό ρομπότ" ικανό να μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά. Μέσω εξελιγμένου αλγορίθμου εκμάθησης (LLM) μπορεί να μαθαίνει συνεχώς από τις αλληλεπιδράσεις της με τους ανθρώπους, να μιμείται χειρονομίες αλλά και να φέρει πάνω από 60 εκφράσεις προσώπου. Μπορεί να μιλάει άψογα 20 γλώσσες συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, ενώ το IQ της μετριέται υψηλότερο και από αυτό του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Δείτε το βίντεο παρακάτω: