Ο “Νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης“ προειδοποιεί ότι παίζουμε με αυτό που θα μας κατακτήσει

O Geoffrey Hinton μιλάει για μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας
13 Οκτωβρίου 2023 17:57
Ο “Νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης“ προειδοποιεί ότι παίζουμε με αυτό που θα μας κατακτήσει

Ο Geoffrey Hinton (Τζόφρι Χίντον) είναι ένας παγκοσμίου φήμης επιστήμονας που του έχουν δώσει το προσωνύμιο του "Νονού της Τεχνητής Νοημοσύνης" λόγω της συνεισφοράς τους στον τομέα αυτόν, ώστε να δημιουργηθεί αυτό που εμείς τώρα αποκαλούμε κοινώς ως ΑΙ. 

Σε μια νέα του συνέντευξη στην εκπομπή 60 Minutes εμφανίζεται απαισιόδοξος για την πορεία που θα ακολουθήσει η ανθρωπότητα όσο παίζει με κάτι το οποίο δεν έχει ιδέα πώς να χειριστεί. Έτσι, κινδυνεύουμε όλοι να δημιουργήσουμε τον μελλοντικό μας δυνάστη και να μας κατακτήσουν οι μηχανές στο εγγύς μέλλον. 

"Δεν μπορώ να δω κανένα μονοπάτι που να μας εξασφαλίζει κάποια ασφάλεια" απέναντι στην ΑΙ, λέει ο Hinton στην κάμερα του 60 Minutes. "Εισερχόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας όπου ερχόμαστε αντιμέτωποι με πράγματα που δεν έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν και δεν μας παίρνει να κάνουμε λάθος με αυτά." συνεχίζει λέγοντας ο Hinton και τον ρωτάει ο δημοσιογράφος "γιατί δεν μας παίρνει", με τον Χίντον να απαντά "γιατί μπορεί να μας κατακτήσουν" (εννοώντας τις μηχανές). 

Εξέφρασε κιόλας την άποψή του ότι ακόμη και τα ΑΙ εργαλεία που έχουμε αναπτύξει σήμερα πιθανότατα να είναι πιο έξυπνα από όσο εμείς αντιλαμβανόμαστε. Είπε πως εάν η ΑΙ συνεχίζει να αναπτύσσεται με τέτοιους εκθετικούς ρυθμούς μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορεί να γράφει τον δικό της πρόγραμμα και να παρακάμπτει τους ανθρώπινους περιορισμούς. 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο "Νονός της ΑΙ" κάνει μια σοβαρή προειδοποίηση, καθώς τον περασμένο Μάρτιο είχε πει πως η ΑΙ θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στον αφανισμό της