O “νονός“ της AI είναι απαισιόδοξος για το σενάριο επικράτησης της καλής τεχνητής νοημοσύνης

O Geoffrey Hinton μίλησε για την ΑΙ και δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της υπόλοιπης βιομηχανίας
01 Ιουλίου 2023 11:46
O “νονός“ της AI είναι απαισιόδοξος για το σενάριο επικράτησης της καλής τεχνητής νοημοσύνης

Ο Geoffrey Hinton που έχει χαρακτηριστεί και ως ο "Νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης" είναι και ένας από τους πιο έντονους επικριτές της τεχνολογίας αυτής και πρόσφατα εξέφρασε για ακόμη μια φορά τις αμφιβολίες του για το μέλλον της ΑΙ και τις επιπτώσεις της στην ανθρωπότητα.

Μιλώντας στο συνέδριο Collision 2023 που έγινε στις 28 Ιουνίου στο Τορόντο ο Χίντον προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βρει τρόπο να σκοτώνει ανθρώπους ή να τους χειραγωγεί προς όφελός της.

Οι απόψεις του Hinton έρχονται σε αντίθεση με εκείνες ορισμένων άλλων διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων και ηγετών της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι έχουν εκφράσει μεγαλύτερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, ο François-Philippe Champagne, Υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας του Καναδά, δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ότι η προσέγγιση του Καναδά στην τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ μπροστά από την εποχή και ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να προωθήσει ένα υπεύθυνο και χωρίς αποκλεισμούς οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

Στο ίδιο συνέδριο βρέθηκε ο επικεφαλής του Google DeepMind, Colin Murdoch, και ο Chief Scientist του Roblox, Morgan McGuire, οι οποίοι συμμερίστηκαν κάποιες από τις ανησυχίες του Hinton αλλά το ύφος τους ήταν σαφώς λιγότερο κινδυνολογικό. 

Ο Hinton, ο οποίος είναι διακεκριμένος γνωστικός ψυχολόγος και πληροφορικός, έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κατανόησης και εφαρμογής των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως του deep learning και των νευρωνικών δικτύων. Εργάστηκε στην Google για πάνω από μια δεκαετία, πρωτοστατώντας σε εξελίξεις που έθεσαν τα θεμέλια για τα σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT, ενός μοντέλου επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που μπορεί να παράγει ρεαλιστικό και συνεκτικό κείμενο.

Ωστόσο, ο διάσημος τεχνολόγος αποχώρησε πρόσφατα από τον τεχνολογικό γίγαντα, επιλέγοντας να ευαισθητοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι η καλή τεχνητή νοημοσύνη θα θριαμβεύσει έναντι της κακής και ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να ελέγχουν ή να κατανοούν τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι υπερευφυείς μηχανές.

Το συνέδριο Collision, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου 2023, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά γεγονότα στον κόσμο, προσελκύοντας περισσότερους από 50.000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 120 χώρες. Στο συνέδριο συμμετείχαν ομιλητές από διάφορους τομείς και τομείς, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Web Services, Adam Selipsky, ο σταρ του TikTok Josh Richards, η συνιδρύτρια του Cloudflare, Michelle Zatlyn και ο CTO της Stripe, David Singleton.

*Με πληροφορίες από το Engadget.