Επιστήμονες έφτιαξαν AI που μπορεί να κάνει αλλαγές στο ανθρώπινο DNA!
H νεοσύστατη εταιρία Profluent με έδρα το Μπέρκλεϊ του Σαν Φρανσίσκο παρουσίασε τον πρώτο ΑΙ γονιδιακό επεξεργαστή ανοικτού κώδικα στον κόσμο, το λεγόμενο OpenCRISPR-1.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η ομάδα της Profluent χρησιμοποίησε τεράστιες ποσότητες βιολογικών δεδομένων για τη δημιουργία αυτού του νέου AI μοντέλου που είναι ικανό για γονιδιακή επεξεργασία με βάση την τεχνολογία CRISPR. Η εξέλιξη αυτή, όπως τονίζεται σε ένα αδημοσίευτο επιστημονικό paper, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας των γονιδιακών επεξεργαστών σε σχέση με τις παραδοσιακές βιολογικές προσεγγίσεις.
Η καινοτόμος προσέγγιση της Profluent αποσκοπεί στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τον ακριβή σχεδιασμό γονιδιακών θεραπειών για ασθένειες. «Η επιτυχία μας ανοίγει το δρόμο για ένα πιθανό μέλλον όπου η AI θα κατασκευάζει σχολαστικά τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη μιας ποικιλίας στοχευμένων θεραπειών», δήλωσε ο Ali Madani, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Profluent.
Με απλά λόγια, το OpenCRISPR-1 θα μπορεί να κάνει αλλαγές στο ανθρώπινο DNA, ειδικές για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, έτσι ώστε να θεραπεύσει οποιαδήποτε ασθένεια μπορεί να έχει!
Η εταιρία θέλει μάλιστα να εκδημοκρατίσει την τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας και έτσι έκανε το OpenCRISPR-1 ελεύθερα διαθέσιμο, ενθαρρύνοντας την ευρεία καινοτομία από ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα. Βέβαια, παρά την ανοικτού κώδικα φύση του γονιδιακού επεξεργαστή, η εταιρία έχει κρατήσει κρυφή την παρασκηνιακή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
Βέβαια, οι New York Times σημειώνουν ότι παρά την πολλά υποσχόμενη αρχική επίδειξη, παραμένει αβέβαιο αν το OpenCRISPR-1 θα ξεπεράσει τα υπάρχοντα μοντέλα. Ο τομέας της γονιδιακής επεξεργασίας, προειδοποιούν οι ειδικοί, εξακολουθεί να παλεύει με τις προκλήσεις της διεξαγωγής επαρκών προκλινικών μελετών για την επαλήθευση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας τέτοιων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.