Τα wearables του μέλλοντος θα ελέγχουν τα γονίδιά μας
Τα wearables έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, παρακολουθώντας την καρδιά μας και προσφέροντας πολλές πληροφορίες για την υγεία μας. Ερευνητές του ETH Zurich στην Ελβετία όμως προβλέπουν πως τα μελλοντικά wearables θα μπορούν να επηρεάζουν την υγεία μας απευθείας.
Μία πειραματική τεχνολογία που αναπτύσσουν, χρησιμοποιεί μικρούς παλμούς ηλεκτρισμού για να ενεργοποιήσει την παραγωγή ινσουλίνης σε ποντίκια εργαστηρίου τα οποία διαθέτουν ανθρώπινους παγκρεατικούς ιστούς. Αποκαλούν την τεχνολογία “ηλεκτρογενετική” και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενεργοποιηθούν γονίδια για συγκεκριμένο σκοπό.
Οι φορετές ηλεκτρονικές συσκευές παίζουν έναν ταχέως αναπτυσσόμενο ρόλο στον εντοπισμό των δεδομένων υγείας των ατόμων για προσωποποιημένες ιατρικές παρεμβάσεις. Ωστόσο τα wearables δεν μπορούν ακόμα να προγραμματίσουν απευθείας γονιδιακές θεραπείες λόγω της έλλειψης μίας απευθείας ηλεκτρογενετικής διεπαφής. Εμείς, προσφέρουμε τον κρίκο που λείπει στην αλυσίδα.
Τα ανθρώπινα κύτταρα ενσωματώθηκαν σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 1. Η παραγωγή ινσουλίνης προκλήθηκε χρησιμοποιώντας ρεύμα απευθείας από τις βελόνες της συσκευής. Ο ηλεκτρισμός παρήγαγε μη τοξικά επίπεδα ενεργητικών μορίων τα οποία ενεργοποιούν τα κύτταρα που αντιδρούν στη χημική αλλαγή. Αλλάζοντας τον τρόπο που το DNA των κυττάρων αντιδρά, αλλάζοντας τον επιγενετικό μηχανισμό των μορίων, μπορεί να βοηθήσει σε μία ποικιλία ασθενειών που έχουν σχέση με τη γενετική.
Γεννιόμαστε με συγκεκριμένα γονίδια και ο γενετικός κώδικας παραμένει σχεδόν ανεπηρέαστος κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Μπορούμε όμως να επηρεάσουμε το πώς εκφράζονται ή ενεργοποιούνται αυτά τα γονίδια και αυτό το σύστημα μπορεί να χρησιμεύσει σε αυτό. Οι ερευνητές μπόρεσαν να επαναφέρουν στο κανονικό τα επίπεδα ζαχάρου στα διαβητικά ποντίκια μέσω αυτής της μεθόδου.
Φυσικά, απέχουμε πολύ ακόμα από το να ενσωματωθούν αυτές οι τεχνολογίες στα wearables, η έρευνα όμως δείχνει πως κάτι τέτοιο είναι δυνατόν. Οι ενεργειακές απαιτήσεις δεν είναι μεγάλες. Το πείραμα έδειξε πως η συσκευή μπορεί να λειτουργεί με τρεις AA μπαταρίες για πέντε χρόνια.
Πιστεύουμε πως αυτή η τεχνολογία μπορεί να κάνει τα wearables ικανά να προγραμματίζουν απευθείας τις μεταβολικές διεργασίες.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.