Θα έχουμε ένα ραδιοτηλεσκόπιο στη Σελήνη το 2025

Το φιλόδοξο σχέδιο της NASA
03 Οκτωβρίου 2023 11:46
Θα έχουμε ένα ραδιοτηλεσκόπιο στη Σελήνη το 2025

Παλαιότερα είχαμε αναφέρει την επιθυμία των αστρονόμων να τοποθετήσουμε ένα ραδιοτηλεσκόπιο στη Σελήνη και αυτό φαίνεται πως θα το κάνει η NASA πραγματικότητα μέχρι το 2025. Αν όλα πάνε καλά με το πρόγραμμα Artemis, η αποστολή Artemis III θα φέρει αστροναύτες διαφόρων διαστημικών οργανισμών στη Σελήνη. Αυτό είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την ραδιοαστρονομία, η οποία με ένα ραδιοτηλεσκόπιο στην επιφάνεια της Σελήνης θα μπορέσει να απαλλαχτεί από τις παρεμβολές της Γης και θα μπορέσει να ανιχνεύσει πηγές από μη εξερευνημένες ακόμα περιοχές του σύμπαντος.

Το project ονομάζεται Lunar Surface Electromagnetics Experiment-Night (LuSEE-Night) και θα εκτοξευτεί την επόμενη χρονιά. Στη “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης, οι επίγειες παρεμβολές δε φτάνουν και επικρατεί μία σιγή ραδιοεκπομπών, επιτρέποντας στις ευαίσθητες κεραίες να ανιχνεύσουν ακτινοβολία από 380.000 χρόνια μετά το Big Bang. Το πλεονέκτημα της τοποθεσίας ενισχύεται κατά τη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας η οποία διαρκεί 2 εβδομάδες, επειδή ούτε τα ραδιοκύματα από τον Ήλιο θα φτάνουν στο τηλεσκόπιο.

Αν είσαι στην αντίπερα πλευρά της Σελήνης, έχεις ένα καθαρό, ήσυχο περιβάλλον από το οποίο μπορείς να ανιχνεύσεις σήματα από τη Σκοτεινή Εποχή. Το LuSEE-Night είναι μία αποστολή που θα μας δείξει αν μπορούμε να κάνουμε αυτές τις παρατηρήσεις από μία τοποθεσία που δεν έχουμε βρεθεί στο παρελθόν και επίσης για ένα εύρος συχνοτήτων το οποίο δεν έχουμε μπορέσει ποτέ να παρατηρήσουμε. – Kaja Rotermund, ερευνήτρια του Berkeley Lab

Το LuSEE-Night θα είναι λοιπόν η πρώτη δοκιμή του πειράματος, καθώς υπάρχουν σχέδια από πολλές διαστημικές υπηρεσίες για τηλεσκόπια στη Σελήνη. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μεγάλη διακύμανση των θερμοκρασιών στην επιφάνεια της Σελήνης. Τη μέρα μπορούν να φτάσουν τους 120 βαθμούς Κελσίου και τη νύχτα τους -173 βαθμούς. Επίσης, επειδή το τηλεσκόπιο θα βρίσκεται στην αντίπερα πλευρά της Σελήνης, η απευθείας σύνδεση με τη Γη είναι αδύνατη και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποιος δορυφόρος για τη μετάδοση των δεδομένων.

Η μηχανική για να προσεδαφίσεις ένα επιστημονικό όργανο στην αντίπερα πλευρά της Σελήνης είναι από μόνη της ένα τεράστιο επίτευγμα. Αν μπορέσουμε να δείξουμε πως είναι εφικτό, πως μπορούμε δηλαδή να το στείλουμε εκεί και να επιβιώσει τη νύχτα, τότε μπορούμε να ανοίξουμε το πεδίο στην κοινότητα και σε μελλοντικά πειράματα.

Το LuSEE-Night θα διαθέτει δύο ζεύγη κεραιών μεγέθους έξι μέτρων, τα οποία θα αναπτύξει μόλις προσεδαφιστεί. Οι κεραίες θα περιστρέφονται περιοδικά για να διορθώνουν τις παρεμβολές από άλλους πλανήτες, γαλαξίες ή ακόμα και από το ρηγόλιθο της Σελήνης. Οι κεραίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 και θα ενσωματωθούν στο όχημα.