Το σχέδιο επιστημόνων για ένα υπερτηλεσκόπιο στη Σελήνη

Τεράστιου μεγέθους
12 Σεπτεμβρίου 2023 10:30
Το σχέδιο επιστημόνων για ένα υπερτηλεσκόπιο στη Σελήνη

Τα τηλεσκόπια μάς έχουν αποκαλύψει πολλά από τα μυστικά του σύμπαντος. Από μικρά τηλεσκόπια στην αυλή μας, τεράστια τηλεσκόπια σε απομακρυσμένα βουνά, μέχρι και διαστημικά τηλεσκόπια, η γνώση μας διευρύνεται σχεδόν καθημερινά. Ποιο θα είναι όμως το επόμενο βήμα;

Οι επιστήμονες θεωρούν πως μία καλή επιλογή θα είναι η επιφάνεια της Σελήνης. Η κατασκευή ενός τηλεσκοπίου όμως είναι πρόκληση ακόμα και για την επιφάνεια της Γης και προς το παρόν, η κατασκευή ενός στη Σελήνη είναι πέρα από τις τεχνικές μας δυνατότητες.

Έτσι, οι συγγραφείς ενός νέου paper προτείνουν μία πιο απλή ιδέα. Ένα τυπικό οπτικό τηλεσκόπιο το οποίο θα εκμεταλλεύεται το σεληνιακό έδαφος. Η ισχύς ενός οπτικού τηλεσκοπίου εξαρτάται από το μέγεθος του κατόπτρου και το εστιακό μήκος του τηλεσκοπίου, το οποίο στη Γη μπορούμε να αυξήσουμε με πολλαπλά κάτοπτρα.

Ένα σεληνιακό υπερτηλεσκόπιο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μία συστοιχία κατόπτρων ως το κύριο κάτοπτρο, τα οποία θα ήταν τοποθετημένα κατά μήκος του εδάφους ενός κρατήρα. Ο ανιχνευτής του τηλεσκοπίου θα μπορούσε να αιωρείται με καλώδια, παρόμοια με τον ανιχνευτή του Arecibo Observatory. Επειδή τα κάτοπτρα δε θα χρειάζονταν να είναι μεγάλα, η κατασκευή του τηλεσκοπίου θα ήταν πιο εύκολη, ενώ το φυσικό σχήμα του κρατήρα θα χρειαζόταν λιγότερες εργασίες για να τοποθετηθούν τα κάτοπτρα.

Μία παραλλαγή αυτής της ιδέας λέει πως θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τα κάτοπτρα στη μία πλευρά του κρατήρα και τα όργανα στην άλλη. Έτσι, θα είχαμε ένα τεράστιο εστιακό μήκος.

Φυσικά, όλα αυτά είναι ακόμα θεωρητικά καθώς υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις που θα έπρεπε να ξεπεράσουμε, ακόμα και πέρα από την ίδια την κατασκευή ενός τεράστιου υπερτηλεσκοπίου σε κρατήρα.

Η σκόνη θα συγκεντρωνόταν στα κάτοπτρα με τον καιρό και θα έπρεπε να αφαιρεθεί. Επίσης, παρόλο που η Σελήνη έχει πολύ μικρότερη σεισμική δραστηριότητα από τη Γη, κάποιος σεισμός θα μπορούσε να επηρεάσει την ευθυγράμμιση κατόπτρων και ανιχνευτών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το μόνο σίγουρο είναι πως οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη Σελήνη και ένα σεληνιακό τηλεσκόπιο είναι μόνο θέμα χρόνου.