Η Κίνα απαντά στους περιορισμούς των ΗΠΑ με μείωση εξαγωγών πρώτων υλών για chips

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος
04 Ιουλίου 2023 10:20
Η Κίνα απαντά στους περιορισμούς των ΗΠΑ με μείωση εξαγωγών πρώτων υλών για chips

Το Πεκίνο αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές ορισμένων μετάλλων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε chips, ηλεκτρικά οχήματα και high-tech βιομηχανίες, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξαν πρώτες οι ΗΠΑ, με τον κίνδυνο να προκληθεί πρόβλημα στην παγκόσμια αλυσίδα προμηθευτών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, από την 1η Αυγούστου τίθενται σε εφαρμογή έλεγχοι εξαγωγών οκτώ προϊόντων γαλλίου και έξι προϊόντων γερμανίου “για να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα και η εθνική ασφάλεια”. Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν πως πρόκειται απλά για μία απάντηση του Πεκίνου στις κλιμακούμενες προσπάθειες της Ουάσιγκτον να επιβραδύνει την τεχνολογική πρόοδο της Κίνας.

Η Κίνα χτύπησε τους αμερικανικούς εμπορικούς περιορισμούς εκεί που πονάει. Το γάλλιο και το γερμάνιο είναι δύο μέταλλα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για ένα εύρος τεχνολογικών προϊόντων και η Κίνα είναι ο κύριος παραγωγός τους. Η πεποίθηση πως μία άλλη χώρα μπορεί να αντικαταστήσει την Κίνα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, ανήκει στον τομέα της φαντασίας. – Peter Arkell, Πρόεδρος Global Mining Association

To 2022 οι κορυφαίοι εισαγωγείς γαλλίου από την Κίνα ήταν οι Ιαπωνία, Γερμανία και Ολλανδία, ενώ του γερμανίου ήταν οι Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ.

Οι εταιρίες προμηθευτών πρέπει να σπεύσουν τώρα να προμηθευτούν άδειες εξαγωγών, ενώ η απόφαση του Πεκίνου έχει οδηγήσει σε μία απότομη αύξηση παραγγελιών από τεχνολογικές εταιρίες, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα απόθεμα έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η παραγωγή τους.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε νέους περιορισμούς αποστολής high-tech chips προς την Κίνα, ενώ σε συνεργασία με την Ολλανδία, αναμένονται και νέοι περιορισμοί στην αποστολή εξοπλισμού κατασκευής chip προς την Κίνα το καλοκαίρι, σε μία προσπάθεια μείωσης των δυνατοτήτων του στρατού της Κίνας. Η νέα απάντηση από την Κίνα έρχεται μετά το ban της Κίνας στον αμερικανικό κολοσσό κατασκευής μνημών, Micron.

Το ρίσκο μίας ταχείας κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι μικρό. Αν αυτή η κίνηση δεν αλλάξει τη δυναμική ΗΠΑ-Κίνας, πρέπει να περιμένουμε περισσότερους περιορισμούς εξαγωγών σπάνιων μετάλλων. – Αναλυτής Jefferies