Η Κίνα απαγόρεψε την εισαγωγή chips αμερικανικής εταιρίας, καθώς αποτελούν ρίσκο ασφαλείας

Ήταν θέμα χρόνου να απαντήσει το Πεκίνο
22 Μαΐου 2023 10:04
Η Κίνα απαγόρεψε την εισαγωγή chips αμερικανικής εταιρίας, καθώς αποτελούν ρίσκο ασφαλείας

Το Πεκίνο προχώρησε στην απαγόρευση εισαγωγής chips από μία αμερικανική εταιρία, αυξάνοντας την ένταση του εμπορικού πολέμου που λαμβάνει χώρα μεταξύ των δύο χωρών εδώ και κάποια χρόνια. Η Cyberspace Administration της Κίνας (CAC), ανακοίνωσε πως τα προϊόντα της Micron Technology αποτελούν σημαντικό ρίσκο ασφαλείας σε κρίσιμες υποδομές πληροφοριών της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων κρατικών τραπεζών και παρόχων τηλεπικοινωνιών.

Το ban της Micron έρχεται ένα μήνα περίπου μετά την έρευνα την οποία ξεκίνησε η Κίνα ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Washington στους Κινέζους κατασκευαστές chip. Η Micron είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής chip στις ΗΠΑ με έδρα το Idaho. Η αγορά της Κίνας αποτελεί το 10% των ετήσιων εσόδων της Micron.

Να σημειωθεί πως το ban δεν αφορά μη κινεζικές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Η CAC δεν ξεκαθάρισε ποια ακριβώς προϊόντα της Micron επηρεάζονται από το ban, ούτε πρόσφερε λεπτομέρειες για το ποιες ακριβώς είναι οι ανησυχίες ασφαλείας.

Αξιολογούμε τα συμπεράσματα της έρευνας και εκτιμούμε τα επόμενα βήματά μας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τις αρχές της Κίνας. – Micron

Να θυμίσουμε πως οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Ολλανδία και την Ιαπωνία, έχουν αποκόψει την Κίνα από πρόσβαση σε ανεπτυγμένα μηχανήματα λιθογραφίας, τον εξοπλισμό που χρειάζεται δηλαδή για να κατασκευαστούν τα σύγχρονα chips κάτω των 4nm. H Wall Street Journal σημειώνει πως η Micron ήταν η προφανής επιλογή σε μία απάντηση της Κίνας, καθώς οι κινεζικές εταιρίες μπορούν εύκολα να στραφούν σε άλλους προμηθευτές όπως η SK Hynix της Νότιας Κορέας.