Η Ιαπωνία συντάσσεται με ΗΠΑ και Ε.Ε. στις τεχνολογικές κυρώσεις κατά της Κίνας

Έντονη αντίδραση από το Πεκίνο
06 Απριλίου 2023 09:30
Η Ιαπωνία συντάσσεται με ΗΠΑ και Ε.Ε. στις τεχνολογικές κυρώσεις κατά της Κίνας

Η Ιαπωνία θα κινηθεί και αυτή προς τον περιορισμό εξαγωγών προς την Κίνα, όσον αφορά εξελιγμένο εξοπλισμό κατασκευής chip, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει την εξαγωγή 23 τύπων εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ημιαγωγών. Έτσι, εταιρίες όπως η Nikon και η Tokyo Electron θα πρέπει να εξασφαλίσουν πρώτα άδεια από το Υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας για να πουλήσουν τον κατασκευαστικό εξοπλισμό τους σε 160 χώρες του κόσμου, με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης να τονίζει πως ο περιορισμός δε στοχεύει κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Θα εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας προς τη διεθνή κοινότητα ως μία χώρα που διαθέτει τεχνολογία και θα συμβάλλουμε στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Το Πεκίνο δεν πείστηκε από τη γενίκευση της απαγόρευσης και αμέσως εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την κίνηση της Ιαπωνίας, μέσω της Υπουργού Εξωτερικών, Mao Ning.

Η Κίνα ήλπιζε πως η Ιαπωνία θα δράσει βάσει των δηλώσεών της για συνεργασία με την Κίνα και πως θα κρατήσει μία αντικειμενική στάση.

Η Κίνα διαθέτει μερικές εγχώριες εταιρίες που μπορούν να αναπληρώσουν τους περιορισμούς των δυτικών, ωστόσο η χώρα χρειάζεται αρκετό χρόνο ακόμα για να φτάσει τις δυνατότητες αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ιαπωνικών εταιριών. Αυτή τη στιγμή, η κινεζική SMEE είναι ο μόνο παραγωγός εξοπλισμού λιθογραφίας και παράγει μηχανήματα που μπορούν να παράγουν αρχιτεκτονική ημιαγωγών 90nm. Η SMIC, η κορυφαία εταιρία παραγωγής ημιαγωγών της Κίνας, ξεκίνησε πρόσφατα να παράγει chips στα 7nm χωρίς καμία πρόσβαση σε εξοπλισμό εξωτερικού.

Tags: