Ο Tim Cook απέκρυψε την πτώση των πωλήσεων iPhone στην Κίνα

Θα πληρώσει πρόστιμο η Apple
16 Μαρτίου 2024 10:45
Ο Tim Cook απέκρυψε την πτώση των πωλήσεων iPhone στην Κίνα

H Apple κατέληξε σε διακανονισμό $490 εκατομμυρίων για μία αγωγή εναντίον της, η οποία κατηγορούσε τον CEO της εταιρίας, Tim Cook, για απάτη ενάντια στους επενδυτές της εταιρίας και συγκεκριμένα για σκόπιμη απόκρυψη της πτώσης της ζήτησης των iPhone στην Κίνα.

Ο Cook είχε πει στους επενδυτές στις 1 Νοεμβρίου 2018 πως η Apple δέχεται πιέσεις στον τομέα των πωλήσεων σε αγορές όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία και η Τουρκία, χώρες δηλαδή όπου τα εθνικά νομίσματα έχουν αποδυναμωθεί, αλλά τόνισε πως δε βάζει την Κίνα στην ίδια κατηγορία.

Λίγες μέρες αργότερα, η Apple έδωσε εντολή στους προμηθευτές της να μειώσουν την παραγωγή και στις 2 Ιανουαρίου 2019, η Apple μείωσε την πρόβλεψη για τα έσοδα τριμήνου κατά $9 δισεκατομμύρια, ρίχνοντας το μπαλάκι στις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Αυτή ήταν και η πρώτη πρόβλεψη μειωμένων εσόδων από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone, το 2007. Οι μετοχές της Apple σημείωσαν πτώση την επόμενη μέρα κατά 10%, εξαφανίζοντας $74 δισεκατομμύρια από την εμπορική της αξία.

Η Apple αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για αυτό, αλλά προχώρησε στο διακανονισμό για να αποφύγει το κόστος και τη δημοσιότητα γύρω από την αγωγή. Η αποζημίωση που θα πληρώσει η Apple αφορά επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της Apple μέσα στους δύο μήνες μεταξύ των σχολίων του Cook και της πρόβλεψης εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή της Apple έχει τετραπλασιάσει την αξία της από τον Ιανουάριο του 2019 και η εταιρία έχει πλέον αξία άνω των $2.6 τρισεκατομμυρίων.