Η μυστική επιχείρηση της CIA στα social media εναντίον της Κίνας

Με ψεύτικους λογαριασμούς
15 Μαρτίου 2024 10:36
Η μυστική επιχείρηση της CIA στα social media εναντίον της Κίνας

Ένα νέο ρεπορτάζ του Reuters αποκαλύπτει πως η CIA ξεκίνησε μία μυστική αποστολή για να κατηγορήσει Κινέζους αξιωματούχους και να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον τους, μέσω διαρροής πληροφοριών και αρνητικών ειδήσεων για την εικόνα τους στα social media.

Η επιχείρηση ξεκίνησε το 2019, με δευτερεύον στόχο να προκαλέσει παράνοια στην κυβέρνηση του Xi Jinping. Οι πράκτορες της CIA δημιουργούσαν ψεύτικους λογαριασμούς στα social media για να διασπείρουν φήμες, όπως κατηγορίες για μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος τα οποία είχαν πλούτο εκτός Κίνας και να κριτικάρουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως οι κατηγορίες για τη διεφθαρμένη χρηματοδότηση έργων υποδομής σε άλλες χώρες.

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση του Reuters για το αν το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα σε ισχύ. Σύμφωνα με το Reuters, το πρόγραμμα εγκρίθηκε από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump και λειτουργούσε και εκτός Κίνας, χρησιμοποιώντας τα social media για να επηρεαστεί η κοινή γνώμη στη νοτιοανατολική Ασία, στην Αφρική και στο νότιο Ειρηνικό, στα μέρη δηλαδή που λειτουργεί το πρόγραμμα Belt and Road Initiative της Κίνας, για δάνεια και έργα υποδομής σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η αποκάλυψη έρχεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ ζητούν την απαγόρευση του TikTok, με την κατηγορία πως η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τη social media πλατφόρμα για να διασπείρει παραπληροφόρηση ή να κατασκοπεύσει τους Αμερικανούς χρήστες.