4G από το διάστημα! Επιτυχημένη δοκιμή με ένα απλό smartphone

Αυτό είναι το μέλλον
22 Ιουνίου 2023 10:27
4G από το διάστημα! Επιτυχημένη δοκιμή με ένα απλό smartphone

Ένα σημαντικό ορόσημο στην επικοινωνία κινητών τηλεφώνων με δορυφόρους πραγματοποίησε η AST SpaceMobile σε συνεργασία με την AT&T. Συγκεκριμένα, κατάφερε να πραγματοποιήσει μία κλήση από ένα τυπικό Samsung Galaxy S22 μέσω δορυφόρου σε τροχιά, φέρνοντας την τεχνολογία αυτή ένα βήμα πιο κοντά στους καταναλωτές.

Οι δοκιμές έλαβαν χώρα στη Χαβάη, με τους μηχανικούς της εταιρίας να καταγράφουν ταχύτητες download 10Mbps από τον δορυφόρο BlueWalker 3 σε απλά smartphones στο έδαφος και χωρίς ειδικό εξοπλισμό.

Η επιτυχημένη δοκιμή με διψήφια νούμερα σε ταχύτητες download από δορυφόρο σε τηλέφωνο, μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να διασφαλίσουμε πως οι άνθρωποι στις ΗΠΑ θα μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένοι ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους. – Chris Sambar, επικεφαλής AT&T

Το επόμενο βήμα της AST είναι να πετύχει 5G σήμα μεταξύ τηλεφώνου και του δορυφόρου. Ένας Falcon 9 πύραυλος της SpaceX θα φέρει τον πρωτότυπο δορυφόρο σε τροχιά το Σεπτέμβριο. Ο ανταγωνισμός όμως υπάρχει, καθώς η Amazon έχει συνεργαστεί με την Verizon για το Project Kuiper, ενώ η T-Mobile θα συνεργαστεί με την SpaceX για να δοκιμάσει συσκευές συμβατές με το Starlink σύστημα δορυφόρων της εταιρίας.