Το TikTok υπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί εντελώς στις ΗΠΑ – Ηχηρή απάντηση από την εταιρία

Ψηφίστηκε το DATA Act
02 Μαρτίου 2023 14:33
Το TikTok υπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί εντελώς στις ΗΠΑ – Ηχηρή απάντηση από την εταιρία

Όπως σας ενημερώσαμε, πρόσφατα η εφαρμογή του TikTok απαγορεύτηκε για τους υπάλληλούς της Κομισιόν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινείται στα χνάρια του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Τώρα φαίνεται πως υπάρχει κίνδυνος το πασίγνωστο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να απαγορευτεί όχι μόνο για τους πολιτικούς, αλλά και για όλους τους πολίτες γενικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναλυτικότερα, χτες, Τετάρτη 1 Μαρτίου, Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα επιτρέψει στον Πρόεδρο Joe Biden να απαγορεύσει ενδεχομένως και εξ ολοκλήρου το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις αντιρρήσεις των Δημοκρατικών και ομάδων για την ελευθερία των πολιτών.  Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με 24-16 υπέρ και έτσι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε το πράσινο φως για το νόμο Deterring America's Technological Adversaries Act, ή αλλιώς DATA Act.

Το DATA Act νομοσχέδιο δίνει εντολή στον Biden να επιβάλει κυρώσεις ή ενδεχομένως και να απαγορεύσει την TikTok σε εθνικό επίπεδο, εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαπιστώσει ότι η εταιρεία μοιράστηκε δεδομένα των χρηστών με άτομα που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση. Εάν όντως τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση, το hacking ή τη λογοκρισία χρηστών, ο Πρόεδρος θα μπορούσε να επιβάλει και πρόσθετες κυρώσεις κατά του TikTok και της μητρικής του εταιρείας Bytedance.

Φυσικά, αμέσως υπήρξαν αντιδράσεις από την εταιρία, η οποία προέβη σε εμφατικές δηλώσεις:

Η απαγόρευση του TikTok από τις ΗΠΑ σημαίνει απαγόρευση της εξαγωγής του αμερικανικού πολιτισμού και των αμερικανικών αξιών σε ένα δισεκατομμύριο και πλέον ανθρώπους που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μας παγκοσμίως. Είμαστε απογοητευμένοι που βλέπουμε αυτό το βιαστικό νομοθέτημα να προχωρά, παρά τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις του στα δικαιώματα ελευθερίας του λόγου εκατομμυρίων Αμερικανών που χρησιμοποιούν και αγαπούν το TikTok.