TikTok: Τέλος η εφαρμογή για το προσωπικό της Κομισιόν - Απάντησε ο social media κολοσσός

Καθολική απαγόρευση στους υπαλλήλους αλά ΗΠΑ-Κογκρέσο
23 Φεβρουαρίου 2023 19:12
TikTok: Τέλος η εφαρμογή για το προσωπικό της Κομισιόν - Απάντησε ο social media κολοσσός

Την απαγόρευση χρήσης του TikTok γνωστοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου με ανακοίνωσή της δίνει εντολή στο προσωπικό της να διαγράψει την εφαρμογή από τα κινητά τηλέφωνα και οποιεσδήποτε εταιρικές συσκευές. 

Αυτό το ban από την Κομισιόν κινείται στα χνάρα του Κογκρέσου των ΗΠΑ που έγινε προς τα τέλη του 2022. Μάλιστα, η εντολή περιλαμβάνει τη διαγραφή της εφαρμογής του TikTok και από τις προσωπικές συσκευές των υπαλλήλων της Κομισιόν, δίνοντάς τους προθεσμία μέχρι τις 15 Μαρτίου για να συμμορφωθούν στις οδηγίες. 

Το κλίμα ανησυχίας των δυτικών κυβερνήσεων δυσχεραίνει για τους πιθανούς κινδύνους εθνικής ασφάλειας που ελλοχεύουν από την χρήση του TikTok, λόγω της μητρικής εταιρίας ByteDance, η οποία εδρεύει στην Κίνα. 

To TikTok απάντησε στην Κομισιόν λέγοντας ότι βρέθηκε προ εκπλήξεως καθώς η Επιτροπή δεν επικοινώνησε για το ζήτημα αυτό, ούτε και έδωσε κάποια εξήγηση. Στην δήλωση που εξέδωσε αναφέρει πως το ban στη χρήση του είναι "λανθασμένο και βασίζεται σε θεμελιώδεις παρανοήσεις": 

"Πιστεύουμε ότι αυτή η αναστολή είναι λανθασμένη και βασίζεται σε θεμελιώδεις παρανοήσεις. Μας εκπλήσσει που η Επιτροπή δεν επικοινώνησε απευθείας μαζί μας ούτε έδωσε μια εξήγηση. Ζητήσαμε μια συνάντηση για να ξεκαθαρίσουμε τα δεδομένα σχετικά με το πώς προστατεύουμε τα δεδομένα των 125 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την ΕΕ που έρχονται στο TikTok κάθε μήνα. Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε την προσέγγισή μας στην ασφάλεια δεδομένων, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη για την αποθήκευση δεδομένων χρηστών σε τοπικό επίπεδο, περαιτέρω μείωση της πρόσβασης των εργαζομένων στα δεδομένα και ελαχιστοποίηση των ροών δεδομένων εκτός Ευρώπης."