ChatGPT: Έδωσε εξετάσεις στο ΑΠΘ και πέρασε με άριστα!

Εγείρονται ηθικά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν
10 Φεβρουαρίου 2023 08:44
ChatGPT: Έδωσε εξετάσεις στο ΑΠΘ και πέρασε με άριστα!

Επιστήμονες του τμήματος πληροφορικής του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) έβαλαν το ChatGPT να εξεταστεί στο μάθημα της ψηφιακής επεξεργασίας, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου, Ιωάννα Βαλσαμάρα, παρουσιάζει στον υπολογιστή πως αυτή η viral τεχνητή νοημοσύνη έδωσε εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Οι Έλληνες επιστήμονες το υπέβαλαν στην ίδια δοκιμασία με αυτή των φοιτητών και αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, γιατί όχι μόνο κατάφερε να περάσει το μάθημα, αλλά το έκανε με άριστα, δηλαδή 8 στα 10.

Το ChatGPT μπορεί μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα να δημιουργήσει από εκθέσεις για μαθητές και εργασίες για φοιτητές μέχρι δημοσιογραφικά και επιστημονικά άρθρα, ομιλίες για πολιτικούς, ποιήματα και τραγούδια.

Ένα από τα ζητούμενα είναι αν γίνει ηθικά σωστή χρήση της τεχνολογίας καθώς σε περιπτώσεις εξ'αποστάσεως εξετάσεων υπάρχει κίνδυνος απονομής πτυχίου σε ανύπαρκτους φοιτητές. 

Το ChatGPT είναι μια δημιουργία της OpenAI και κυκλοφορεί ευρέως από τον Νοέμβριο έχοντας προκαλέσει έτσι έναν "πόλεμο" μεταξύ των BigTech για την ολοένα πιο γρήγορη ενσωμάτωση της ΑΙ σε καθημερινά εργαλεία. 

Η Microsoft, μετά και την επένδυση ύψους $10 δισ. στην OpenAI, ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του ChatGPT στη μηχανή αναζήτησης Bing. Αυτό προκάλεσε την απάντηση της Google μία μέρα μετά, όπου παρουσίασε την δική της απάντηση στο ChatGPT, με το AI chatbot ονόματι "Bard", το οποίο αναμένεται να διατεθεί για το κοινό μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, η τελευταία υπέπεσε σε μια γκάφα στην πρώτη της παρουσίαση, όπως θα δείτε πατώντας εδώ.