Google: Απαντά στο Bing και τη Microsoft με δικά της νέα AI χαρακτηριστικά στην αναζήτηση

Είναι αρκετά όμως για να τη βάλουν για τα καλά στη μάχη της ΑΙ ενσωμάτωσης;
08 Φεβρουαρίου 2023 18:17
Google: Απαντά στο Bing και τη Microsoft με δικά της νέα AI χαρακτηριστικά στην αναζήτηση

Η Google στο σημερινό "Live From Paris" event της ανακοίνωσε την στρατηγική της για την ενσωμάτωση της AI στην αναζήτηση και άλλα προϊόντα της, ως απάντηση στο χθεσινό event της Microsoft και την ενσωμάτωση της ΑΙ στο "νέο" Bing

Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά demo της ήταν η δυνατότητα του "multisearch" δηλαδή της πολυαναζήτησης, όπου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη αναζητά κείμενο και φωτογραφίες ταυτόχρονα.

Το Multisearch χαρακτηριστικό στην αναζήτηση της Google γίνεται χάρη στην AI τεχνολογία που η εταιρία ονομάζει Multitask Unified Model (ΜUM), η οποία μπορεί να καταλαβαίνει πληροφορίες σε μια πλειάδα φορμάτ όπως κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο, και μετά να δημιουργήσει συνδέσεις μεταξύ τους βάσει ιδεών και θεμάτων. 

Στην επίδειξη το MUM βοήθησε στην οπτική αναζήτηση του Google Lens, καθώς ο χρήστης μπορεί να προσθέτει ένα ερώτημα αναζήτησης πάνω σε μια φωτογραφία. Ένα ακόμη παράδειγμα ήταν πως ο χρήστης μπορεί να βρει μια μπλούζα που τους άρεσε στο Google Search. Μετά να πάρουν αυτή τη φωτογραφία και να τη βάλουν στο Google Lens ώστε χάρη στην ΑΙ να βρουν το ίδιο μοτίβο αλλά σε διαφορετικού είδους ρούχο. 

Άλλο ένα παράδειγμα έδειξε πως μπορείτε να δείξετε στην κάμερα του κινητού σας ένα σπασμένο κομμάτι ποδηλάτου, να πατήσετε πάνω στη φωτογραφία "how to fix" (πώς να το φτιάξω) και να σας βρει λύσεις και προτάσεις.  

Το καλό στην υπόθεση είναι πως το Multisearch χαρακτηριστικό είναι ήδη διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες κινητών παγκοσμίως, επομένως μπορείτε να το δοκιμάσετε και εσείς. 

Οι υπόλοιπες ΑΙ ανακοινώσεις 

Η επέκταση της ΑΙ γίνεται και στο Google Maps με το Immersive View. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που προβάλλει μια τρισδιάστατη απεικόνιση μιας περιοχής με συγκεκριμένες πληροφορίες για την κίνηση και τον καιρό. Η διάθεσή του ξεκινάει από σήμερα σε πέντε πόλεις του κόσμου: Λονδίνο, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και Τόκιο. 

Νέα χαρακτηριστικά για το Google Maps έρχονται αποκλειστικά για όσους διαθέτουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ενσωματωμένο το εν λόγω app. Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν τους οδηγούς στον σχεδιασμό ταξιδιών και που θα βρουν φορτιστές.

Ακόμη ένα άλλο χαρακτηριστικό που ενσωματώνει και AR είναι στο Google Lens, εκεί όπου μπορεί να "κολλήσει" το μεταφρασμένο κείμενο σε μια οποιαδήποτε εικόνα. Το συγκεκριμένο μάλιστα διατίθεται από σήμερα.

Ωστόσο, το "Bard" η απάντηση της Google στην ΑΙ του ChatGPT θα παραμείνει σε δοκιμή για μερικές εβδομάδες ακόμη, μέχρι να κυκλοφορήσει ευρέως.