James Cameron: Νέα “καρφιά“ σε Marvel και DC από τον δημιουργό των Avatar

Έξω από τα δόντια μίλησε ο σκηνοθέτης του Avatar: The Way of Water για τους superhero χαρακτήρες
27 Οκτωβρίου 2022 15:55
James Cameron: Νέα “καρφιά“ σε Marvel και DC από τον δημιουργό των Avatar

Την ώρα που ξεκίνησε το press tour του James Cameron ενόψει της κυκλοφορίας του Avatar: The Way of Water, ο πολυβραβευμένος και θρυλικός σκηνοθέτης μίλησε για ακόμη μια φορά έξω από τα δόντια για τις superhero ταινίες ρίχνοντας ευθέως τα καρφιά του στις Marvel και DC

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη The New York Times σχετικά με τους δικούς του χαρακτήρες στο Avatar 2, που του υποδύονται οι Zoe Saldana και Sam Worthington, θέλησε να δώσει ένα παράδειγμα του πόσο αδύναμοι συναισθηματικά είναι οι αντίστοιχοι πρωταγωνιστές των ταινιών των Marvel και DC. 

Παρόμοιες δηλώσεις όπου σημαντικοί δημιουργοί του Χόλιγουντ κριτικάρουν το είδος των superhero ταινιών έχουν γίνει και από ονόματα όπως ο Martin Scorsese, που ήταν ο πρώτος που άνοιξε αυτό το περίφημο debate, ο Francis Ford Coppola, o Denis Villeneuve, ο James Gunn, ακόμη και ο Tom Holland. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:  

Όταν βλέπω αυτές τις μεγάλες, θεαματικές ταινίες -εσάς κοιτάζω, Marvel και DC- δεν έχει σημασία πόσο μεγάλοι ηλικιακά είναι οι χαρακτήρες, όλοι συμπεριφέρονται σαν να είναι στο κολλέγιο. Έχουν σχέσεις, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν. Δεν θυσιάζονται ποτέ για χάρη των παιδιών τους. Τα πράγματα που πραγματικά μας προσγειώνουν και μας δίνουν δύναμη, αγάπη και σκοπό. Αυτοί οι χαρακτήρες δεν τα βιώνουν, και νομίζω ότι δεν είναι αυτός ο κατάλληλος τρόπος για να κάνεις ταινίες".

Για να φτάσει σε αυτή την μπηχτή του ο Cameron είπε αρχικά τα εξής: "Η Zoe και ο Sam παίζουν τώρα τους γονείς, 15 χρόνια μετά. Στην πρώτη ταινία, ο χαρακτήρας του Sam πηδάει από το ιπτάμενο πλάσμα του και ουσιαστικά αλλάζει τον ρου της ιστορίας ως αποτέλεσμα αυτού του τρελού, σχεδόν αυτοκτονικού άλματος πίστης. Και ο χαρακτήρας της Zoe πηδάει από ένα κλαδί και υποθέτει ότι θα υπάρχουν μερικά ωραία μεγάλα φύλλα εκεί κάτω που μπορούν να απορροφήσουν την πτώση της. Αλλά όταν είσαι γονιός, δεν σκέφτεσαι έτσι. Οπότε για μένα, ως γονέας πέντε παιδιών, λέω: "Τι θα συμβεί όταν αυτοί οι χαρακτήρες ωριμάσουν και συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μια ευθύνη πέρα από τη δική τους επιβίωση;"".

Μπηχτή και για τα CGI των Disney και DC

Από το στόμα του Τζέιμς Κάμερον δεν ξέφυγαν ούτε οι ταινίες της Disney -για την οποία πρακτικά δουλεύει ο Cameron- καθώς κριτίκαρε την βαριά σε CGI προσέγγιση τους, δίνοντας και ένα παράδειγμα στην πλευρά της DC. Βλέπετε ένα από τα ατού και πρωτοποριακά πράγματα που έκανε ο Cameron στο πλατό του Avatar: The Way of Water ήταν να γυρίσει όλες τις υποβρύχιες σκηνές του σε τεχνητές πισίνες. Μάλιστα απαιτήθηκε από όλο το cast να μάθει κατάδυση και να κρατάει την αναπνοή του για πολύ ώρα στο νερό, ώστε να μπορούν να γυρνάνε περισσότερες και μεγαλύτερες σκηνές. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγουν αυτές οι υποθαλάσσιες σκηνές όσο πιο φυσικά γίνεται παρά την όποια προσθήκη ειδικών εφέ θα γίνει. Η απάντησή του Cameron ως προς το τι κέρδισε παραπάνω σε σχέση με την προσέγγιση ταινιών όπως "Aquaman" και το επερχόμενο "The Little Mermaid" (Η Μικρή Γοργόνα) της Disney ήταν πληρωμένη: 

Α δεν ξέρω, ίσως ότι δείχνει έτσι καλύτερα;

Και συνέχισε λέγοντας το εξής: Μα ελάτε τώρα! Θέλεις να φαίνεται ότι οι άνθρωποι είναι κάτω από τη θάλασσα, οπότε πρέπει και να είναι κάτω από τη θάλασσα. Δεν είναι και κανένα γιγάντιο άλμα - αν έφτιαχνες ένα γουέστερν, θα ήσουν έξω και θα μάθαινες πώς να ιππεύεις ένα άλογο. Ήξερα ότι ο Sam ήταν σέρφερ, αλλά η Sigourney και η Zoe και οι άλλοι δεν ήταν ιδιαίτερα θαλασσόφιλοι. Οπότε ήμουν πολύ συγκεκριμένος σχετικά με το τι θα απαιτούνταν, και πήραμε τους καλύτερους ειδικούς σε τεχνικές κατάδυσης στον κόσμο για να τους μιλήσουν γι' αυτό".

Λίγα λόγια για το Avatar 2

Η σύνοψη του Avatar: Way of the Water έχει ως εξής: 

Το Avatar: The Way of Water διαδραματίζεται πάνω από 10 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας και ξεκινά να διηγείται την ιστορία της οικογένειας των Sully (Jake, Neytiri και των παιδιών τους), τα βάσανα που τους ακολουθούν, τα άκρα που θα φτάσουν για να παραμείνουν ασφαλείς, τις μάχες που θα δώσουν για να παραμείνουν ζωντανοί και τις τραγωδίες που θα υπομένουν. 

Στο sequel πρωταγωνιστούν οι: Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis, Joel David Moore, CCH Pounder, Edie Falco, Jemaine Clement, Giovanni Ribisi, και Kate Winslet.

Το Avatar: The Way of Water θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 15 Δεκεμβρίου 2022.