"Οι ταινίες της Marvel είναι copy-paste" - O Denis Villeneuve τάσσεται υπέρ Scorsese

Εξαπέλυσε επίθεση κατά της Marvel o σκηνοθέτης του "Dune"
17 Σεπτεμβρίου 2021 18:18
"Οι ταινίες της Marvel είναι copy-paste" - O Denis Villeneuve τάσσεται υπέρ Scorsese

Στο ζήτημα των ταινιών της Marvel και υπέρ της πλευράς Martin Scorsese τάσσεται και ο Denis Villeneuve, ένας από τους σπουδαίους σκηνοθέτες που δραστηριοποιούνται στο Χόλιγουντ. Ο σκηνοθέτης των "Arrival", "Blade Runner: 2049" και του επερχόμενου "Dune" μίλησε στην El Mundo έξω από τα δόντια και έριξε τα πυρά του στο "λούνα παρκ" της Marvel. 

Πατώντας πάνω στις δηλώσεις του Scorsese πως οι superhero ταινίες γενικότερα "δεν είναι κινηματογράφος", ο Villeneuve συμφώνησε λέγοντας πως έχουν συνταγή "copy-paste":

Ίσως το πρόβλημα είναι πως παρακολουθούμε πολλές παραπάνω Marvel ταινίες από όσο πρέπει, που δεν είναι κάτι παραπάνω από "αντιγραφή και επικόλληση" όλων των προηγούμενων. Μάλλον αυτού του είδους οι ταινίες να μας έχουν μετατρέψει σε ζόμπι κάπως. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες και ακριβές ταινίες που αξίζουν εκεί έξω. Δεν αισθάνομαι καθόλου απαισιόδοξος. 

Τα λεγόμενά του ο Villeneuve στήριξη επίσης φέρνοντας ως παράδειγμα γνωστούς συναδέλφους του που τα πηγαίνουν περίφημα με τις blockbuster ταινίες τους τόσο εμπορικά όσο και με κοινό και κριτικούς, όπως οι Christopher Nolan και Alfonso Cuaron

Απλά στραφείτε στην Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ για να δείτε πως οι εμπορικές ταινίες μπορούν να έχουν διαφορετική καλλιτεχνική προσέγγιση και επομένως, πολιτική. Ποτέ δεν ένιωσα σαν απώλεια ή εμπόδιο το να έχω ένα γενναίο προϋπολογισμό για να κάνω αυτό που θέλω. Τουναντίον, ποιος είπε ότι οι μεγάλου budget ταινίες δεν μπορούν να είναι και καλλιτεχνικά επίκαιρες ταυτοχρόνως; Σκέφτομαι ήδη τα ονόματα των Christopher Nolan και Alfonso Cuaron. 

Την ίδια ώρα ταλαντούχοι κινηματογραφιστές και δημιουργοί όπως η βραβευμένη πλέον με Όσκαρ, Chloe Zhao, αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της πίσω από τις κάμερες στο MCU με το άκρως αναμενόμενο Eternals

Πρόσφατα και ο σκηνοθέτης του The Suicide Squad και των Guardians of the Galaxy, James Gunn, δημόσια είπε πως συμφωνεί εν μέρει με την άποψη του Martin Scorsese.