VFX artists εναντίον Marvel: Καταγγελίες για τεράστια πίεση, υπερωρίες και άσχημα CGI

Μια πτυχή του "γιατί δείχνουν κακά τα CGI στις ταινίες και σειρές της Marvel" αποκαλύπτεται
28 Ιουλίου 2022 19:23
VFX artists εναντίον Marvel: Καταγγελίες για τεράστια πίεση, υπερωρίες και άσχημα CGI

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πολλά παράπονα από τον κόσμο για τα άσχημα, ανολοκλήρωτα και άχαρα CGI που συναντούν στις ταινίες της Marvel Studios. Πάρτε για παράδειγμα την κατακραυγή που υπήρξε με τα εφέ της She-Hulk ή τα CGI κράνη στο Thor: Love & Thunder. Άλλοι απέδιδαν στην πανδημία και τον κορωνοϊό αυτό το αποτέλεσμα αλλά φαίνεται πως είναι πολύ βαθύτερο. 

Ένα ευρύτερο πρόβλημα στην βιομηχανία παραγωγής των ειδικών εφέ φαίνεται πως υφίσταται εξαιτίας της Marvel και τον αχόρταγων ορέξεών της να παράγει συνεχώς... περιεχόμενο είτε είναι σειρές είτε ταινίες. Οι ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις της Marvel Studios προς τα στούντιο που προσλαμβάνει για τα ειδικά εφέ έχουν ως αποτέλεσμα να γίνονται υπερωρίες, οι συνθήκες εργασίες να χειροτερεύουν και να μην πληρώνονται όσο τους αναλογούν.

Ανάμεσα στα παράπονα συγκαταλέγεται το γεγονός πως οι παραγωγές της Marvel είναι...της τελευταίας στιγμής. Τρανό παράδειγμα το Spider-Man: No Way Home που κάποιες σκηνές δεν ήταν 100% ολοκληρωμένες και προστέθηκαν μια και δύο εβδομάδες μετά την πρεμιέρα, κάτι το πρωτοφανές για τα κινηματογραφικά δεδομένα. Σε άλλες περιπτώσεις η Marvel Studios μπορεί να αλλάξει την παραγγελία της ή να ζητήσει οποιαδήποτε άλλη αλλαγή σε μια σκηνή κάτι που απαιτεί εκατοντάδες έξτρα ώρες δουλειάς για να τα τελειοποιηθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι η πίεση σε όλους αυτούς τους καλλιτέχνες είναι τεράστια. 

Ένας VFX artist -από τους δεκάδες ανώνυμους που βγαίνουν στα social media για να αποκαλύψουν ντοκουμέντα- καταγγέλλει τη Marvel και τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επιβάλλονται σε αυτά τα projects, μέσα από ένα ειδικό άρθρο του Vulture. 

"Ίσως έναν ή δυο μήνες πριν βγει μια ταινία έρχεται η Marvel και μας λέει να αλλάξουμε ολόκληρο το τρίτο act της, το οποίο έχει πολύ σφιχτούς χρόνους παράδοσης. Οπότε ναι, είναι μια άσχημη κατάσταση γενικώς. Μερικά από τα προβλήματα που ανέφερα ισχύουν για κάθε σόου ή project τους, αλλά καταλήγεις να κάνεις λιγότερες υπερωρίες σε άλλες σειρές εκτός της Marvel. Σε εκείνες μπορείς να μιλήσεις και να ανταλλάξεις γνώμη με τους σκηνοθέτες. Όταν έρχεται η Marvel και λέει "Θέλω αυτό" και εσύ είσαι "μα δε βγάζει νόημα". Δεν έχουν όλοι οι πελάτες την bullying ικανότητα της Marvel." αναφέρει ο ανώνυμος VFX artist. 

 

Γενικότερα, στην καταγγελία αναφέρει επίσης ότι η σχέση της Marvel Studios με τα στούντιο παραγωγής ειδικών εφέ είναι σε τεντωμένο σχοινί, ωστόσο υπάρχουν κίνητρα για να κρατήσουν χαρούμενα τα στούντιο. Αν όμως κάποιο στούντιο δεν παραδώσει στην ώρα του ή αρνηθεί κάτι υπάρχει περίπτωση να χάσει την εργολαβία και μελλοντικά projects που θα του έδινε η Marvel. 

Ακόμη και όταν παραδίδει τα συμφωνηθέντα ένα στούντιο, ένας VFX οίκος μπορεί να μειοδοτηθεί και έτσι να το οδηγήσει σε μειώσεις προσωπικού. 

Παρόλα αυτά τα προβλήματα καλλιτέχνες και στούντιο εργάζονται πυρετωδώς και με αντίξοες συνθήκες για να φέρουν εις πέρας τα ειδικά εφέ των ταινιών της Marvel. Το που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αλλά σίγουρα αποτελεί ένα από τα θέματα που μαστίζει τη βιομηχανία του θεάματος στην εποχή της κυριαρχής της Marvel στις αίθουσες.