Οι σκηνοθέτες του Avengers Endgame μιλούν για την πρόσφατη κατρακύλα της Marvel και τι φταίει

Οι Anthony και Joe Russo μιλούν έξω από τα δόντια για το τι συμβαίνει με το superhero genre
29 Απριλίου 2024 22:42
Οι σκηνοθέτες του Avengers Endgame μιλούν για την πρόσφατη κατρακύλα της Marvel και τι φταίει

Τα αδέρφια Joe και Anthony Russo δεν χρειάζονται εισαγωγή ειδικά αν έχετε δει μερικές από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της Marvel τόσο σε εμπορικό επίπεδο όσο και σε λατρείας από τους fans. Αρκεί να μετρήσει κανείς πόσα δισεκατομμύρια δολάρια έχουν φέρει στα ταμεία του MCU οι ταινίες "Captain America: Civil War", "Avengers: Infinite War" και "Avengers: Endgame".

Με τη Marvel να έχει διανύσει τη δυσκολότερη ένα 2023 που ήταν η πιο ζόρικη χρονιά στην ιστορία της και σε περίοδο ανασυγκρότησης για το επόμενο βήμα του κινηματογραφικού σύμπαντος -μη ξεχνάτε ότι έρχεται το Avengers 5 και 6 (Secret Wars), το σκηνοθετικό δίδυμο μίλησε έξω από τα δόντια για τους λόγους αυτής της...κατρακύλας του άλλοτε ασταμάτητου box office σερί. Οι τελευταίες παταγώδεις αποτυχίες στο box office για την Marvel Studios, τα Ant-Man and the Wasp: Quantumania και "The Marvels" της στοίχισαν βαθιά άλλωστε και φάνηκε από το ότι το κοινό κουράστηκε με το superhero genre γενικότερα.

Μήπως όμως δεν φταίει το φαινόμενο του "superhero fatigue" για αυτή την κατρακύλα; Συγκεκριμένα, οι Τζο και Άντονι Ρούσο μίλησαν στο GamesRadar+ λέγοντας ότι δεν φταίει τόσο η Marvel από μόνη της για την πολυσυζητημένη κούραση του κινηματογραφικού κοινού με τις comicbook ταινίες, αλλά ολόκληρο το Χόλιγουντ

"Νομίζω ότι αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων. Είμαστε δύσκολα αυτή τη στιγμή, είναι μια περίεργη εποχή. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και ο κόσμος δεν ξέρει ακόμα πώς θα λαμβάνει τις ιστορίες στο μέλλον ή τι είδους ιστορίες θα θέλει. Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα γενεών όσον αφορά την κατανάλωση των media", δήλωσε ο Joe Russo. 

O Joe Russo συνέχισε τη δήλωσή του εξηγώντας περαιτέρω το χάσμα γενεών: "Υπάρχει μια γενιά που έχει συνηθίσει να κλείνει ραντεβού και να πηγαίνει σε ένα θέατρο σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για να δει κάτι, αλλά αυτή η γενιά έχει αρχίσει να γερνάει. Εν τω μεταξύ, η νέα γενιά είναι του στιλ "το θέλω τώρα, και θέλω να το επεξεργαστώ τώρα", και στη συνέχεια προχωράει στο επόμενο πράγμα, το οποίο επεξεργάζεται κάνοντας παράλληλα άλλα δύο πράγματα. Ξέρετε, είναι μια πολύ διαφορετική χρονική στιγμή από ό,τι ήταν κάποτε. Και έτσι νομίζω ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Marvel, βιώνουν το ίδιο πράγμα, αυτή τη μετάβαση. Και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά που μετράει περισσότερο από κάθετι άλλο.

Όσο για τη νέα γενιά των κινηματογραφόφιλων είπε πως επικοινωνεί "κυρίως μέσα από memes και επικεφαλίδες/τίτλους που κανείς δε διαβάζει μετά τις πρώτες δύο προτάσεις, οπότε όλα είναι μέσα σε 100 ή λιγότερους χαρακτήρες ή και βίντεο 10 δευτερολέπτων στα social media που είναι σα να τα ξεφυλλίζεις." 

"Νομίζω ότι το δίωρο φορμάτ, η δομή που απαιτείται για τη δημιουργία μιας ταινίας, υπάρχει πάνω από ένα αιώνα πλέον και όλα πάντοτε μεταπίπτουν. Έτσι, κάτι συμβαίνει ξανά και αυτή η μορφή είναι επαναλαμβανόμενη. Αλλά είναι δύσκολο να επανεφεύρεις αυτή τη φόρμουλα και νομίζω ότι αυτή η επόμενη γενιά ψάχνει τρόπους να πει τις δικές της ιστορίες που εξυπηρετούν το δικό της είδος συλλογικής ΔΕΠΥ", είπε επίσης ο Joe Russo. 

Από την άλλη ο αδερφός του Anthony Russo ισχυρίζεται ότι υπάρχει "γενικότερη κόπωση" με τις ταινίες: "Το ζήτημα της κόπωσης των υπερηρώων υπήρχε πολύ πριν από τη δουλειά που κάναμε. Οπότε, είναι κάτι σαν αιώνιο παράπονο, όπως πάντα το αναφέραμε αυτό στο ξεκίνημά μας με τις εν λόγω ταινίες. Ο κόσμος παραπονιόταν για τα γουέστερν με τον ίδιο τρόπο, αλλά αυτά κράτησαν για δεκαετίες και δεκαετίες και δεκαετίες. Συνεχώς επανεφευρίσκονταν και έφταναν σε νέα ύψη καθώς προχωρούσαν".