Οι 4/5 μεγαλύτερες αποτυχίες του περσινού box office ήταν της Disney - Αποκαλύπτονται τα ποσά

Μιλούν οι αριθμοί και οι αριθμοί τα λένε αμείλικτα
05 Μαΐου 2024 22:16
Οι 4/5 μεγαλύτερες αποτυχίες του περσινού box office ήταν της Disney - Αποκαλύπτονται τα ποσά

Δεν είναι κρυφό ότι η Disney διανύει μια μεταβατική περίοδο και μια πολύ δύσκολη εποχή για την ίδια στο πετά πανδημικό box office. Τη βρήκε αρκετά πεινασμένη, με πλούσιο χαρτοφυλάκιο να μοιράσει αλλά σε καμία περίπτωση το ίδιο "χρυσό" άγγιγμα που είχε την προηγούμενη δεκαετία με την ανεπανάληπτη επιτυχία των ταινιών της Marvel. Όλοι άλλωστε αναφέρονται στην προ και μετά-Avengers: Endgame εποχή της και αυτό τα λέει όλα. 

Η βιομηχανία πολλές φορές στηρίζεται πάνω της διότι κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις παραγωγές του Χόλιγουντ μαζί με άλλα μεγαθήρια στούντιο όπως τη Warner Bros., τη Sony Pictures και την Paramount. Δυστυχώς όμως τα νούμερα λένε πολλές φορές την αλήθεια: ωμή και αμείλικτη. Και η αλήθεια είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών των στούντιο της Disney την έβαλαν...μέσα και μάλιστα πολύ βαθιά. 

Το Deadline όντας ένα γνωστό και έγκυρο μέσο του Χόλιγουντ αποκαλύπτει το δικό του βαρόμετρο για το box office της περσινής χρονιάς. Μέσα από δικές του έμπειρες και αξιόπιστες πηγές της βιομηχανίας ρίχνει φως στο πόσες καθαρές απώλειες είχαν οι πιο αποτυχημένες εμπορικά ταινίες του 2023. Μια χρονιά που ήταν άκρως επεισοδιακή για ολόκληρο το Χόλιγουντ με μια πολύμηνη απεργία ηθοποιών και σεναριογράφων που παρέλυσε τα πάντα -κάτι που είχε να συμβεί σε τόσο ευρεία κλίμακα από τα 70s. 

Το πιο ξεκάθαρο στοιχείο από όλα είναι πως οι τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες του box office του 2023 ανήκουν στην Disney και μόλις μία στην Warner Bros. και τη DC Studios

Βέβαια, στη Disney ανέλαβε πρόσφατα καπετάνιος (CEO δηλαδή) ξανά ο Bob Iger, ύστερα από μια σύντομη και καταστροφική θητεία του προκατόχου του Bob Chapek, με σκοπό να τη βγάλει από αυτή τη φουρτούνα. Εάν η στρατηγική της να δώσει έμφαση περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα δουλέψει, θα φανεί μέσα στα επόμενα χρόνια. 


5. The Haunted Mansion

Χασούρα ύψους: $117 εκατομμυρίων 

Ένα θύμα της απεργίας που χτύπησε το Χόλιγουντ μέσα στη χρονιά ήταν η ταινία Haunted Mansion. Ωστόσο δεν ήταν το μοναδικό χτύπημα που στοίχισε αλλά και το timing της κυκλοφορίας της, διότι παράλληλα με αυτή άνοιγε ο οδοστρωτήρας της Barbie (παραγωγής Warner Bros) και το Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem της Paramount. 

4. Wish 

Χασούρα ύψους: $131 εκατομμυρίων 

H ταινία "Wish" ή "Ευχή" στα ελληνικά φάνταζε ως μια ονειρεμένη ταινία για κάθε fan που μεγάλωσε με Disney. Ένα συνονθύλευμα CGI και χειροποίητου animation παλιάς κοπής που είχε δεκαετίες να δοκιμάσει. Λίγο το χιλιοπαιγμένο concept της πριγκίπισσας με τους "goofy" ακολούθους και τον τυραννικό βασιλιά αλλά και οι σεναριακές αδυναμίες του το καταδίκασαν. 

3. Indiana Jones and the Dial of Destiny 

Χασούρα ύψους: $143 εκατομμυρίων

Το φινάλε του "'Ιντυ" που ο ίδιος ο Χάρισον Φορντ έλεγε ότι λάτρεψε το σενάριο του και για αυτόν τον λόγο πήρε τις ευλογίες του και η Lucasfilm προχώρησε με το να του δώσει ένα υποτιθέμενο μεγαλοπρεπές κύκνειο άσμα. Μόνο που δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ήταν παρά τις όλες περγαμηνές που κουβαλούσε όπως τον ικανότατο James Mangold (Logan, Ford v Ferrari) πίσω από τις κάμερες. Το ρεπορτάζ του Deadline σημειώνει ότι παρασκηνιακά υπήρξαν πολλά προβλήματα στο μοντάζ για να σωθεί έστω την ύστατη στιγμή και πως το cast που πλαισίωσε τον Ford δεν είχε κάποια αίγλη στις νεαρότερες ηλικίες. Εν τέλει και το word of mouth και τα πρώτα reviews του Indiana Jones 5 προκάλεσαν δυσπιστία ακόμη και στους πιστούς fans. 

2. The Flash 

Χασούρα ύψους: $155 εκατομμυρίων

Η μοναδική ταινία της DC έμοιαζε καταδικασμένη καιρό πριν κυκλοφορήσει κυρίως λόγω των νομικών υποθέσεων που αντιμετώπιζε ο σταρ της, Ezra Miller. Οι Peter Safran και James Gunn μόλις είχαν αναλάβει τη DC Studios και κληρονόμησαν αυτή την ταινία σαν κουσούρι -όπως και το Aquaman 2, με αποτέλεσμα το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να τη στηρίξουν μέχρι τέλους. 

1. The Marvels

Χασούρα ύψους: $237 εκατομμυρίων

Ένα sequel που από οικονομικής άποψης φάνταζε λογικό, ειδικά όταν το Captain Marvel είχε φέρει στα ταμεία πάνω από $1.1 δις στο box office. Η Disney και η Marvel δεν υπολόγισαν σωστά άλλους παράγοντες, όπως το γεγονός ότι ήταν η ταινία που γεφύρωσε το Infinity War και το Endgame, δυο ταινίες που κορύφωσαν μια δεκαετία ταινιών. Και δεύτερον δεν άκουσε πραγματικά τους fans της που δεν είχαν ψηθεί να πάνε να δουν μια ακόμη solo ταινία με την Brie Larson. Πεισματικά όμως η Disney ήθελε να γεφυρώσει κάποια πράγματα που γίνανε στις σειρές του Disney Plus και εν τέλει, το κοινό μίλησε. Εκκωφαντικά.