Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Χάρισε στην ταινία "Blade Runner" τους ήχους που καθόρισαν την ηλεκτρονική και progressive μουσική
19 Μαΐου 2022 18:50
Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά πέθανε σε νοσοκομείο της Γαλλίας καθώς νοσηλευόταν με κορωνοϊό. 

Βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού το 1982 για την ταινία "Chariots of Fire". Σημάδεψε με τον ηλεκτρονικό του ήχου το είδος της επιστημονικής φαντασίας με πρώτο και καλύτερο το soundtrack του "Blade Runner" (1982). 

 

Ξεχωρίζουν οι μουσικές που έγραψε για της εξής κινηματογραφικές παραγωγές: 

  • Vortex – Το πρόσωπο της μέδουσας (1967) του Νίκου Κούνδουρου,
  • Ο αγνοούμενος (Missing, 1982) του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά,
  • Blade Runner (Μπλέιντ Ράνερς: Ομάδες Εξόντωσης, 1982) ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλεϊ Σκοτ,
  • Η ανταρσία του Μπάουντυ (1984) του Ρότζερ Ντόναλτσον,
  • Francesco (1989) της Liliana Cavani,
  • 1492: Χριστόφορος Κολόμβος (1492 – Conquest of Paradise, 1992) για το οποίο απέσπασε το βραβείο Echo Awards αλλά και το βραβείο του Χρυσού Λέοντα,
  • Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα (Bitter Moon, 1992) του Ρόμαν Πολάνσκι,
  • Καβάφης (1996) του Γιάννη Σμαραγδή,
  • Αλέξανδρος (Alexander, 2004) του Όλιβερ Στόουν,
  • Ελ Γκρέκο (2007) του Γιάννη Σμαραγδή.

 

Λίγα λόγια για την ζωή του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου. Ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση.

Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Ωστόσο, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. To 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 που διεξήχθη στην Ν. Κορέα και την Ιαπωνία. 

Τα συγκροτήματα που σημάδεψε

Συμμετείχε και σε θρυλικά συγκροτήματα στις αρχές του '60 εκεί όπου έκανε τα πρώτα του βήματα με τους "Forminx". Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε το τραγούδι Jeronimo Yanka καθώς το 45άρι άλμπουμ έγινε χρυσό μέσα στη πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. 

Μαζί με τον Ντέμη Ρούσο σχημάτισαν τους θρυλικούς "Aphrodite's Child" το 1968. Μέχρι και σήμερα το άλμπουμ "666" θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα της progressive μουσικής, δίνοντάς τους την ώθηση για μια διεθνή καριέρα. Το 1975 αποχώρησε τελικά από τους Aphrodite's Child, ενώ όλον τον προηγούμενο καιρό ασχολούνται και με προσωπικά του projects. 

Η μουσική του διαστήματος

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου από μικρή ηλικία είχε πάθος για την εξερεύνηση του διαστήματος και κατά τη διάρκεια της καριέρας του, μελοποίησε μεγάλες επιτυχίες κορυφαίων διαστημικών οργανισμών. Το 1980 ξεκίνησε να προβάλλεται η αμερικανική τηλεοπτική σειρά Cosmos: A Personal Voyage του Carl Sagan, που είχε ως κύριο θέμα τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Η μουσική επένδυση των επεισοδίων δημιουργήθηκε από τον Παπαθανασίου, ενώ η σειρά απέσπασε βραβείο Emmy και προβλήθηκε σε 69 χώρες και σε 500 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Το καλοκαίρι του 2001 ο Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο Μυθωδία στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε ώστε να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της NASA, "2001: Οδύσσεια στον Άρη". Ήταν μία φαντασμαγορική μουσική παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες της NASA.