Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Όσκαρ, Sir Sidney Poitier

Ένας θρύλος του Χόλιγουντ και ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου
07 Ιανουαρίου 2022 17:36
Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Όσκαρ, Sir Sidney Poitier

Ο Sir Sidney Poitier έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, όπως επιβεβαίωσε ο γραμματέας του Πρωθυπουργού των Μπαχάμες στο CNN.

Ο Σίντνεϊ Πουατιέ ήταν ένας από τους θρύλους του Χόλιγουντ και μεταξύ άλλων κατάφερε να γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που απέσπασε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του στο "Lillies of the Field" (Κάτω από το Βλέμμα του Θεού, 1963). 

Ο θρυλικός ηθοποιός συμμετείχε επίσης στις ταινίες: "Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα" (Blackboard Jungle, 1955), "Έσπασα τα Δεσμά μου" (Edge of the City, 1957), "Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες" (The Defiant Ones, 1958), "Ένα Σταφύλι στον Ήλιο" (A Raisin in the Sun, 1960) και "Τυφλός Άγγελος" (A Patch of Blue).

Το 1972 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία "Οι Δυο Συνένοχοι" (Buck and the Preacher). Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει στην 22η θέση στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Το 2002 ο Πουατιέ βραβεύτηκε με Τιμητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, για τα επιτεύγματά του ως καλλιτέχνης, αλλά κι ως άνθρωπος και το 2009 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα.