James Cameron: Οι ταινίες της Marvel δεν είναι επικές όπως το Dune του Villeneuve

Ο θρυλικός σκηνοθέτης το συγκρίνει με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Peter Jackson
20 Δεκεμβρίου 2021 20:15
James Cameron: Οι ταινίες της Marvel δεν είναι επικές όπως το Dune του Villeneuve

Και ο James Cameron έρχεται να προστεθεί στη λίστα μερικών μεγάλων σκηνοθετών που έχουν αναφερθεί με όχι και τόσο κολακευτικά λόγια για τις ταινίες της Marvel, το οποίο αποτελεί ένα debate ανάμεσα στο Χόλιγουντ. Ο σκηνοθέτης του Avatar (και των πολυαναμενόμενων sequels τους) κάθισε στο Directors on Directors του Variety για μια συζήτηση-συνέντευξη με τον Denis Villeneuve του Dune απέναντί του. 

Μίλησε εκθειάζοντας το Dune με τα εξής λόγια και παράλληλα τοποθετήθηκε με τον δικό του τρόπο στο debate των ημερών: 

Αυτό που με εντυπωσιάζει στο Dune είναι πως είναι κάτι πραγματικά επικό. Όταν λέω τη λέξη επικό τη χρησιμοποιώ με ένα συγκεκριμένο τρόπο, εννοώντας μια ταινία όπως του David Lean (Ο Λόρενς της Αραβίας) ή σε ένα μεγάλο ποσοστό όπως στις ταινίες του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών". Όταν, όμως, σκέφτομαι ταινίες που έχουν επικά γεγονότα μέσα μου όπως μια ταινία του σύμπαντος της Marvel, όπου ολόκληρες ταινίες καταστρέφονται και πάει λέγοντας, αυτές δεν τις αισθάνομαι επικές. 

O σκηνοθέτης του Dune και του επερχόμενου Dune: Part 2, είχε εκφράσει την άποψή του για τις ταινίες της Marvel πριν μερικούς μήνες λέγοντας ότι: 

Ίσως το πρόβλημα να είναι πως υπάρχουν υπερβολικά πολλές Marvel ταινίες που δεν είναι κάτι παραπάνω από copy-paste των προηγούμενων. Ίσως αυτές οι ταινίες να μας μετατρέπουν σε ζόμπι κάπως. 

Ενώ σε άλλη του συνέντευξη σε γαλλικό μέσο είχε πει: 

Το θέμα με τις ταινίες της Marvel είναι πως όλες είναι φτιαγμένες από το ίδιο καλούπι. Κάποιοι σκηνοθέτες βάζουν τις πινελιές τους αλλά όλες προέρχονται από το ίδιο εργοστάσιο. Δεν αφαιρεί κάτι από τις ταινίες αυτό το πράγμα, αλλά είναι από ένα συγκεκριμένο φορμάτ. 

Συμφωνείτε με την δήλωση του Cameron; Για την ιστορία να θυμίσουμε πως είναι ο σκηνοθέτης μερικών εκ των μεγαλύτερων και δημοφιλέστερων (sci-fi και μη) ταινιών του σινεμά όπως τα "Terminator", "Terminator 2: Judgement Day", "Τιτανικός" και "Aliens".  Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα Avatar sequels που ετοιμάζει βρίσκονται πλέον υπό την ομπρέλα της Disney, η οποία παράλληλα κατέχει την Marvel Studios...