“Έκρηξη” από το αφεντικό της Disney περί Marvel– “Ασεβείς οι Scorsese και Coppola”

Συνεχίζεται το ντιμπέιτ
24 Οκτωβρίου 2019 16:16
“Έκρηξη” από το αφεντικό της Disney περί Marvel– “Ασεβείς οι Scorsese και Coppola”

Τα πνεύματα φαίνεται πως δεν έχουν κατευνάσει ακόμα, αφού τα σχόλια του θρυλικού σκηνοθέτη Martin Scorsese σχετικά με τις ταινίες της Marvel και την superhero φρενίτιδα που κυριαρχεί στον κινηματογράφο προκαλούν ακόμη αντιδράσεις.

Οι δηλώσεις του γνώρισαν υποστηρικτές, όπως ο θρυλικός σκηνοθέτης του Godfather, Francis Ford Coppola, ο οποίος χαρακτήρισε τις ταινίες αυτές “απαίσιες”. Από την άλλη υπήρχε και πολύ έντονη κριτική, αφού ο Robert Downey Jr. εξέφρασε δημοσίως την άποψή του, όπως και πολλοί ακόμα ηθοποιοί, ενώ και ο σκηνοθέτης των Guardian of the Galaxy ταινιών, James Gunn, πέρασε στην αντεπίθεση.

Τώρα, το μεγάλο αφεντικό της Disney, μητρική εταιρία της Marvel, προέβη σε δηλώσεις με αρκετά επικριτικό τόνο. Ο Bob Iger χαρακτήρισε “ασεβείς” τους Scorsese και Coppola και δήλωσε πως αν θέλουν να γκρινιάζουν μπορούν να το κάνουν. Μάλιστα, η αγγλική έκφραση που χρησιμοποίησε ήταν "If they want to b*tch about movies…"

Παρακάτω θα βρείτε τις σχετικές δηλώσεις του Iger στο Wall Street Journal.

Όταν ο Francis χρησιμοποιεί τις λέξεις, «αυτές οι ταινίες είναι απαίσιες», σε ποιον ακριβώς μιλάει;

Ειλικρινά, η επιχείρηση διανομής κινηματογραφικών ταινιών ή η επιχείρηση της προβολής τους σε όλο τον κόσμο έχουν σχετικά μικρά περιθώρια κέρδους. Όταν αυτοί οι κινηματογράφοι προβάλλουν ταινίες, όχι μόνο όπως τις δικές μας, επειδή υπάρχουν και άλλα blockbusters εκεί έξω, κάνουν κάτι εξαιρετικά καλό γι 'αυτούς, αφού βγάζουν πολλά χρήματα. Αυτό στην πραγματικότητα τους δίνει τη δυνατότητα να προβάλουν και άλλες ταινίες που μπορεί να μην είναι τόσο επιτυχημένες, γιατί υπάρχουν άνθρωποι σε διαφορετικά μέρη του κόσμου που θέλουν να τις δουν.

Είμαστε επιχείρηση και προσπαθούμε να βγάλουμε χρήματα. Είμαστε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Ταυτόχρονα, στη Disney, προσπαθούμε όμως να το εξισορροπήσουμε αυτό με το να λέμε σπουδαίες ιστορίες στον κόσμο και να τις εμπλουτίζουμε με αξίες και να υποστηρίξουμε με προσοχή και, μιλάω ειλικρινά, με σεβασμό μια βάση εργαζομένων που ξεπερνά τους 200.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Δεν με ενοχλούν προσωπικά οι δηλώσεις τους. Ενοχλούμαι για λογαριασμό των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτές τις ταινίες. Είναι τρομερά ασεβείς για όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτές τις ταινίες, οι οποίοι δουλεύουν εξίσου σκληρά με τους ανθρώπους που εργάζονται στις δικές ταινίες τους και καταθέτουν τη δημιουργική τους ψυχή για να γίνουν πραγματικότητα.

Μου λέτε ότι ο Ryan Coogler φτιάχνοντας το Black Panther έκανε κάτι που είναι κατά κάποιον τρόπο -λιγότερο ή περισσότερο- διαφορετικό από αυτό που έκαναν ο Marty Scorsese ή ο Francis Ford Coppola σε οποιαδήποτε από τις ταινίες τους. Ναι. Ακριβώς. Το είπα.

Ξέρετε, ο Francis Ford Coppola και ο Martin Scorsese είναι δύο άνθρωποι που έχω σε τεράστια εκτίμηση για τις ταινίες που έκαναν, τις ταινίες που μου άρεσαν και τις ταινίες που έχουμε παρακολουθήσει όλοι. Αν θέλουν να γκρινιάζουν για ταινίες, αυτό είναι σίγουρα δικαίωμά τους.