To DUNE 2 έχει δύο σοβαρά λάθη σύμφωνα με τον φυσικό Neil deGrasse Tyson

Επισήμανε για άλλη μια φορά τις αστοχίες της παραγωγής
11 Μαρτίου 2024 17:41
To DUNE 2 έχει δύο σοβαρά λάθη σύμφωνα με τον φυσικό Neil deGrasse Tyson

Το DUNE: Part 2 είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς όσον αφορά τις κριτικές που έχει λάβει από τους ειδικούς, ενώ σαρώνει και στο box office με μεγάλες εισπράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνολικά, η περιπέτεια του Paul Atreides κατάφερε να συναρπάσει τους περισσότερους, αλλά όπως φαίνεται είχε και μερικά λάθη που η πλειοψηφία αγνόησε. Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο γνωστός φυσικός Neil deGrasse Tyson, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει παρουσιάσει την εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ Cosmos: A Spacetime Odyssey, ήρθε τώρα να επισημάνει κάποια από τα κακώς κείμενα της ταινίας, καθαρά από την οπτική της επιστήμης.

Πρόκειται για ένα "κακό συνήθειο" του Neil deGrasse Tyson, ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν έχει επισημαίνει λάθη μεγάλων παραγωγών, όταν αυτές αποφασίζουν να σταματήσουν να ακολουθούν τους νόμους της φύσης. Όσον αφορά το Dune: Part II, λοιπόν, ο φυσικός βρήκε δύο προβλήματα.

Το πρώτο από αυτά αφορά τα ‘Thumpers’, τις συσκευές δηλαδή που χρησιμοποιούν στον πλανήτη Arrakis οι ντόπιοι για να καλέσουν τα τεράστια σκουλήκια της άμμου σε μια τοποθεσία. Το δεύτερο αφορά τα σκουλήκια αυτά καθ’ αυτά.

Αναλυτικότερα, μέσα από την εκπομπή ‘The Late Show with Stephen Colbert’, όπου ήταν καλεσμένος, ο Tyson επισήμανε αρχικά:

Δεν μπορείς να βροντήξεις την άμμο, αν το κάνεις αυτό στην άμμο [έδειξε την κίνηση χτυπώντας τη γροθιά του] κανείς άλλος δεν θα το ακούσει...

Στη συνέχεια, μιλώντας για τα περίφημα σκουλήκια του DUNE τόνισε:

Έχουν το σκουλήκι να πηγαίνει ευθεία με μεγάλη ταχύτητα. Δεν δουλεύει έτσι η φυσική, κανονικά πρέπει να καμπυλώνεται.

Για περισσότερα, μπορείτε να δείτε το σχετικό απόσπασμα μέσα από τον player που ακολουθεί.

Το DUNE 2 προβάλεται αυτή την περιόδο στους ελληνικούς κινηματογράφους

Για την ιστορία, στο αναλυτικό review των Unboxholics, η Φωτεινή Λεβογιάννη είχε επισημάνει:

Οι συγκρίσεις που εγείρει η ταινία με το “The Empire Strikes Back” του “Star Wars” είναι αναπόφευκτες, όχι τόσο γιατί και τα δύο με έναν τρόπο βασίζονται στο ίδιο υλικό, (ο George Lucas έχει κατηγορηθεί πολλάκις ότι άντλησε την έμπνευσή του για την τριλογία του από το μυθιστόρημα του Herbert), όσο γιατί το έπος του Villeneuve θεωρείται ήδη εξίσου εμβληματικό. Η διλογία του, (που μάλλον θα εξελιχθεί και σε τριλογία όπως όλα δείχνουν), έχει ήδη κερδίσει μια περίοπτη θέση στην ιστορία του κινηματογράφου ως το έργο που θα καθορίσει το είδος της επιστημονικής φαντασίας για τη δεκαετία που διανύουμε και ίσως και για πολύ περισσότερες ακόμα. Σας συστήνω να το απολαύσετε στη μεγάλη οθόνη για να μην χάσετε τίποτα από τη μαγεία του.

Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την κριτική πατώντας εδώ.