Επικά facts και ιστορίες από το Dune Part 2 που σίγουρα δεν ξέρατε

Το συγκλονιστικό sequel του Denis Villeneuve ήθελε μεράκι, ιδρώτα και θυσίες για να βγει στο πανί
09 Μαρτίου 2024 12:15
Επικά facts και ιστορίες από το Dune Part 2 που σίγουρα δεν ξέρατε

Δεν χωράει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι το Dune Part 2 αποτελεί το απόλυτο sequel (ή τη συνέχεια του Part 1 αν θέλετε) της ιστορίας που έγραψε ο Frank Herbert και την οραματίστηκε στην μεγάλη οθόνη ο σπουδαίος Denis Villeneuve (Ντενί Βιλνέβ). Και λέμε σπουδαίος γιατί έχει αγγίξει το είδος της επιστημονικής φαντασίας με τέτοια επιτυχία και στοργή που κάθε μια του είναι ξεχωριστή. Είτε δούμε το "Arrival", είτε το Blade Runner 2049 είτε τις -μέχρι στιγμής- δύο ταινίες του σύμπαντος του Dune. 

Στο Dune: Part Two είναι σαν να ολοκληρώνει ένα μεγάλο μέρος του επικού οράματός του και αν και δείχνει να...τερματίζει τα επίπεδα οπτικού δέους ως σκηνοθέτης, ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει τελειώσει με το Dune. Είναι σίγουρος και το εξέφρασε ξανά πρόσφατα ότι θα επιστρέψει για το Dune 3/ Part 3 ή αλλιώς 'Dune: Messiah', αλλά είναι ακόμη νωρίς για να πει το "πότε". Άλλωστε η ολοκλήρωση του σεναρίου του απέχει πολύ και δε βιάζεται να το τελειώσει. Το σίγουρο είναι ότι ο Villeneuve έχει όλες τις προθέσεις και την όρεξη να κλείσει την άνευ προηγουμένου επική τριλογία του Dune, που ο ίδιος ξεκίνησε και απλώς περιμένει το "ΟΚ" από τη Warner Bros. 

Για όσους έχετε δει το Dune Part 2 και θέλετε να μάθετε περισσότερα συγκέντρωσα μερικές ενδιαφέρουσες -το λιγότερο- και πιπεράτες πληροφορίες από τα γυρίσματα, την παραγωγή και τους ηθοποιους, τα οποία αποκαλύπτουν λεπτομέρειες που έκαναν το Part 2, αυτό που είδατε στο σινεμά. Καλό είναι να έχετε δει την ταινία πριν προχωρήσετε παρακάτω μιας και υπάρχουν spoilers.


Πώς γυρίστηκε η ασπρόμαυρη σκηνή αλά Gladiator του Feyd-Rautha 

Ο σκηνοθέτης ήθελε να αποτυπώσει τον "πλαστικό κόσμο" των Harkonnen, καθώς ο πλανήτης Giedi Prime έχει αυτή την ασπρόμαυρη εμφάνιση λόγω του μαύρου ήλιου του. Την λύση είχε ο Greig Fraser, φωτογράφος του Dune Part 2 που είχε την ιδέα να γυρίσει αυτές τις σκηνές με υπέρυθρες κάμερες. 

"Είναι το ίδιο φως που χρησιμοποιούν οι κάμερες ασφαλείας, επομένως δεν το βλέπεις. Έτσι, η περιέργειά μου με την υπέρυθρη ακτινοβολία ξεκίνησε επειδή τα μάτια μας δεν μπορούν να τη δουν, αλλά η κάμερα μπορεί", λέει ο Fraser, που χρησιμοποίησε μια Alexa LF κάμερα με τροποποιημένο υπέρυθρο φακό. Ο Βιλνέβ είδε τα δοκιμαστικά πλάνα και είπε "Εδώ είμαστε" στον Fraser, δηλώνοντας κατενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα.

Που γυρίστηκε το Dune Part 2; 

Ο Ντενί Βιλνέβ επέλεξε να γυρίσει το Part 2 σε μερικά διαφορετικά μέρη σε σχέση με την πρώτη ταινία. Μέρη του sequel γυρίστηκαν στην έρημο Wadi Rum στη νότια Ιορδανία, στην έρημο του Άμπου Ντάμπι και στα σύνορα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας για τις σκηνές του πλανήτη των Harkonnen.

Από που εμπνεύστηκε ο Austin Butler για τον ρόλο του;

Για αρχή ο Villeneuve είχε σκεφτεί από πολύ πριν πώς θα είναι το look του Feyd-Rautha του Austin Butler. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση οπτικά από το πώς ο Herbert στα βιβλία αλλά και ο Lynch στην ταινία του 1984, προσέγγισαν τον χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι ο Butler είχε γυρίσει μερικές εβδομάδες πριν την ταινία "Elvis" που του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ και έπρεπε να αλλάξει πολύ γρήγορα σε έναν πολύ διαφορετικό ρόλο. Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο Butler εμπνεύστηκε από διάφορες πηγές και έτσι η ερμηνεία του είναι μια μίξη μεταξύ "Mick Jagger, ενός φιδιού, ενός  ολυμπιονίκη ξιφομάχου και μερικών ψυχοπαθών δολοφόνων" για να φέρει τον σαδιστή ανιψιό του Vladimir Harkonnen στην οθόνη. 

Ο λόγος που ο Javier Bardem δέχθηκε το ρόλο του Stilgar

Ο Javier Bardem έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην δεύτερη ταινία, με τον ρόλο του Stilgar να έχει μετατραπεί σε memes (Θα έχετε δει ήδη τα "Lisan Al-Gaib" memes). Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Conan O'Brien αποκάλυψε ότι ο λόγος που δέχθηκε να παίξει τον Stilgar στο Dune (αλλά και τον βασιλιά Τρίτωνα στη "Μικρή Γοργόνα") ήταν ο γιος του και η κόρη του. "Έκανα το Dune για εκείνον και την Γοργόνα για εκείνη. Και πληρώνομαι κιόλας και για τα δύο" είπε χαρακτηριστικά. 

H τελευταία επιθυμία ενός fan

Ρεπορτάζ του Global News έφερε στο φως μια άγνωστη ιστορία πολλούς μήνες πριν την κυκλοφορία της ταινίας. Συγκεκριμένα, ο Denis Villeneuve εκπλήρωσε την τελευταία επιθυμία ενός fan, ο οποίος βρισκόταν πολύ κοντά στο θάνατο. Αυτή ήταν να δει το Dune: Part 2 πριν φύγει από τη ζωή. O άνδρας αυτός βρισκόταν σε ειδική κλινική στο Κεμπέκ του Καναδά, την γενέτειρα του Βιλνέβ. Η υπεύθυνη που τον πρόσεχε έκανε μια σχετική ανάρτηση στα social media και σε λίγες ώρες είχε γίνει viral. Η ομάδα του Villeneuve είδε τον χαμό που έγινε και ανταποκρίθηκε άμεσα. Ο Βιλνέβ μαζί με τη βοηθό του πέταξαν μέχρι το Κεμπέκ, κουβαλώντας το προσωπικό λάπτοπ του σκηνοθέτη που μέσα είχε το τελικό cut του Dune 2. Οργάνωσαν αυτή την ειδική ιδιωτική προβολή και ο άνδρας πέθανε δυστυχώς μερικές μέρες αργότερα. 

Κόπηκαν δύο ρόλοι με σημαντικούς ηθοποιούς

Δύο χαρακτήρες από το sequel κόπηκαν εντελώς στη μονταζιέρα του Βιλνέβ, λόγω του ότι θα έκαναν πολύ μεγαλύτερη από όσο έπρεπε την ταινία. Ένας από αυτούς ήταν ο "Mentat" του Οίκου των Ατρειδών, ο Thufir Hawat, τον οποίο υποδύθηκε ο Stephen McKinley Henderson και παρά την εμφάνισή του στην πρώτη ταινία, η απουσία του ήταν φανερή στο Part 2. 

Ο άλλος ρόλος ανήκει στον Tim Blake Nelson, γνωστό ηθοποιό και συχνό συνεργάτη των αδερφών Κοέν (Oh Brother Where Art Though?, Ballad of Buster Scruggs), ο οποίος θα βλέπαμε να υποδύεται τον Count Hasimir Fenring, σύζυγο της Lady Margot Fenring της Lea Seydoux και σύμβουλος του Αυτοκράτορα Shaddam (Christopher Walken). Ο Nelson δήλωσε τα εξής για τις σκηνές που δε θα δούμε ποτέ όπως έχει διαβεβαιώσει ο Villeneuve: "Δεν νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να πω ποια ήταν η σκηνή. Θα το άφηνα στον Denis αν θέλει να μιλήσει γι' αυτό. Πέρασα υπέροχα εκεί στα γυρίσματα. Και μετά αναγκάστηκε να την κόψει γιατί θεώρησε ότι η ταινία ήταν πολύ μεγάλη. Και είμαι συντετριμμένος γι' αυτό, αλλά δεν κρατάω κακία. Μου άρεσε πολύ και ανυπομονώ να κάνω κάτι άλλο μαζί του, και σίγουρα σκοπεύουμε να το κάνουμε".

Που κολλάνε η παριζιάνικη αισθητική και η Balenciaga με το Dune; 

Κι όμως η υπεύθυνη των κοστουμιών του Dune Part 2 αποκάλυψε ότι εμπνεύστηκε για τα ιδιαίτερα sci-fi κοστούμια της ταινίας από τα κοσμήματα Tiffany της δεκαετίας του 1920, την επανάσταση του haute coutoure και της παριζιάνικης μόδας του 1950 αλλά και τον οίκο μόδας Balenciaga. Η επιρροές αυτές φαίνονται ειδικά στα κοστούμια του Emperor Shaddam IV του Christopher Walken, της Lady Jessica της Rebecca Ferguson και της Πριγκίπισσας Irulan της Florence Pugh. 

Θέλει μεγάλη υπομονή για να γίνει κανείς Harkonnen 

Ο Stellan Skarsgard που υποδύεται τον Vladimir Harkonnen έχει αναφερθεί στο πόσο υπομονή θέλει για να μεταμορφωθεί στον παχύσαρκο βαρόνο του μισητού οίκου των Ατρειδών, τόσο από πλευράς του συνεργείου των μακιγιέρ και ειδικών στα εφέ, αλλά και από πλευράς του. Για αυτό το θέμα μίλησε εκτενώς στο Business Insider όπου αποκάλυψε ότι χρειάζεται 8 ώρες συνολικά για να του φορέσουν τα προσθετικά εφέ και ότι τα προτιμάει από κάθε άλλου είδους εφέ όπως τα CGI. "Ήμουν ο μόνος στο πλατό που φορούσε αληθινά προσθετικά. Όλοι οι υπόλοιποι στο πλατό εμφανίζονταν πέντε λεπτά πριν αρχίσουμε τα γυρίσματα και έβαζαν κουκκίδες στο πρόσωπό τους και έφευγαν. Ήμουν εκεί για έξι ώρες. Αλλά το θέμα είναι ότι μου αρέσει. Μου αρέσει να βλέπω τους καλλιτέχνες να ζωγραφίζουν, αν αυτό έχει νόημα", δήλωσε ο Skarsgåard. 

Το cameo της Anya Taylor-Joy και η προοικονομία του

Στην μάλλον μεγαλύτερη έκπληξη του sequel είναι η cameo εμφάνιση της Anya Taylor-Joy (Split, Furiosa, The Witch) σε έναν πολύ σημαντικό ρόλο για το παρόν και το μέλλον του Dune franchise. Μαθαίνουμε ότι η Lady Jessica είναι έγκυος στο παιδί του Leto Atreides και λόγω των Bene Gesserit ικανοτήτων αλλά και το ότι πίνει το Νερό της Ζωής μπορεί να επικοινωνεί τηλεπαθητικά με το έμβρυο. Αυτή είναι η μέλλουσα αδερφή του Paul, Alia Atreides, η οποία θα παίξει κεντρικό ρόλο στα γεγονότα του αναπόφευκτου Dune: Messiah ή Dune 3 τα οποία λαμβάνουν 12 χρόνια μετά τα γεγονότα του "Part 2". 

Μπορείτε να βρείτε το δικό μας review του Dune: Part 2 που επιμελήθηκε η Φωτεινή Λεβογιάννη.