DUNE Part 2 Review: Η ταινία που θα καθορίσει το sci-fi είδος για τις επόμενες δεκαετίες

“Dune Strikes Back“
22 Φεβρουαρίου 2024 09:26
DUNE Part 2 Review: Η ταινία που θα καθορίσει το sci-fi είδος για τις επόμενες δεκαετίες

Αφού κατάφερε να κερδίσει κοινό και κριτικούς και να σαρώσει 6 Όσκαρ μεταφέροντας στην οθόνη με απαράμιλλη αισθητική το σύνθετο μυθιστόρημα του Frank Herbert, o Denis Villeneuve έρχεται να μας δώσει και ένα εξαιρετικό δεύτερο μέρος αντάξιο του πρώτου. Για την ακρίβεια όχι απλώς αντάξιο, αλλά ακόμα καλύτερο. Αν το πρώτο μέρος ήταν μια αφετηρία που σου αιχμαλώτιζε την προσοχή, το δεύτερο μέρος με τίτλο "Dune: Part 2" αποτελεί την κορύφωσή της.

Εδώ ο βασικός μας ήρωας, Paul Atreides καθώς συνεχίζει το ταξίδι του στον Πλανήτη Arrakis, κατορθώνει να συναντήσει την Chani και να συμμαχήσει με αυτή και τους Fremen, έτσι ώστε να εκδικηθεί του εχθρούς που κατέστρεψαν την οικογένειά του. Αυτό που με είχε εντυπωσιάσει στο πρώτο Dune είναι το πως ο δημιουργός κατάφερε να τιθασεύσει ένα τόσο πυκνογραμμένο πρωτογενές υλικό. Χωρίς να αλλοιώσει καθόλου την ουσία του, το απογύμνωσε από περιττές λεπτομέρειες προσφέροντάς μας μία συναρπαστική saga με σφιχτή αφήγηση. Στο “Dune: Part 2” συνεχίζει στον ίδιο τόνο και αποδίδει τη μυθολογία του Herbert χωρίς βερμπαλισμούς, αλλά εστιάζοντας σοφά στο οπτικό κομμάτι.

Κι αν το πρώτο μέρος λειτουργούσε περισσότερο ως εισαγωγή σε αυτή τη μυθολογία, εδώ έχουμε το κρεσέντο της. Οι χαρακτήρες που εκεί απλώς γνωρίσαμε, εδώ εξελίσσονται σε αληθινούς ήρωες μέσα από μια πλοκή πιο μεστή με δυνατότερες συγκρούσεις, που αποκαλύπτει τις βαθύτερες πτυχές τους. Τα σχόλια επίσης κατά του αποικιοκρατισμού που βρίσκονται στην καρδιά του νοηματικού υπόβαθρου της ιστορίας του Herbert, εδώ γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα κι εύληπτα.

Πέρα από τις αφηγηματικές αρετές σε επίπεδο σεναρίου και το οπτικό όραμα του Villanueve παραμένει μεγαλειώδες. Ευτυχώς οι συντελεστές / συνεργάτες που έχει ήδη επιλέξει, έχουν και τις δυνατότητες αλλά εμφανώς και το πάθος να το υποστηρίξουν. Η απόκοσμη κινηματογράφηση του Greig Fraser κόβει την ανάσα, όπως και η μουσική του Hans Zimmer.  Η ευτυχής συγκυρία της συνύπαρξης αυτών των τριών καλλιτεχνών μας έδωσε ένα οπτικοακουστικό διαμάντι το 2021 που εδώ, στο δεύτερο μέρος, συνεχίζει να λάμπει ακόμα πιο εκτυφλωτικά.

Οι σκηνές των μαχών είναι περισσότερες και επικότερες, προσφέροντας ευκαιρίες για ακόμη πιο διεγερτικά οπτικά εφέ που θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας. Κι αν και είναι σαφές πως ο Villeneuve ξέρει να χειρίζεται άψογα την κάμερα και γενικότερα το εικαστικό κομμάτι, την ίδια μαεστρία επιδεικνύει και στη διαχείριση του έμβιου υλικού του, καθώς το cast καταφέρνει να σταθεί αντάξιο του εμβληματικού αυτού έπους. Ο Timothee Chalamet και η Rebecca Ferguson συνεχίζουν να συναρπάζουν, ενώ η Zendaya που υποχρησιμοποιήθηκε στο πρώτο μέρος, εδώ βυθίζει για τα καλά τα δόντια της στον ρόλο της Chani αποδεικνύοντας πως φέρει δικαίως τον τίτλο της ίσως πιο ελπιδοφόρας νέας star που διαθέτει αυτή τη στιγμή το Hollywood.

Οι νέες προσθήκες των Austin Butler και της Florence Pugh είναι εξίσου πετυχημένες και το μόνο αρνητικό της παρουσίας τους είναι ότι δεν τους βλέπουμε ακόμα περισσότερο στην οθόνη. Ειδικά ο Butler που κέρδισε πρόσφατα τις εντυπώσεις ως “Elvis” στην ομώνυμη ταινία, καταφέρνει να κλέψει κι εδώ την παράσταση κι ας αρκείται στο ρόλο του ανταγωνιστή.  Οι υπόλοιποι βετεράνοι του cast Josh Brolin, Javier Bardem, Stellan Skarsgard και Charlotte Rampling τους πλαισιώνουν υποδειγματικά, σχηματίζοντας ένα σπουδαίο μωσαϊκό από εξαιρετικές ερμηνείες.

Οι συγκρίσεις που εγείρει η ταινία με το “The Empire Strikes Back” του “Star Wars” είναι αναπόφευκτες, όχι τόσο γιατί και τα δύο με έναν τρόπο βασίζονται στο ίδιο υλικό, (ο George Lucas έχει κατηγορηθεί πολλάκις ότι άντλησε την έμπνευσή του για την τριλογία του από το μυθιστόρημα του Herbert), όσο γιατί το έπος του Villeneuve θεωρείται ήδη εξίσου εμβληματικό. Η διλογία του, (που μάλλον θα εξελιχθεί και σε τριλογία όπως όλα δείχνουν), έχει ήδη κερδίσει μια περίοπτη θέση στην ιστορία του κινηματογράφου ως το έργο που θα καθορίσει το είδος της επιστημονικής φαντασίας για τη δεκαετία που διανύουμε και ίσως και για πολύ περισσότερες ακόμα. Σας συστήνω να το απολαύσετε στη μεγάλη οθόνη για να μην χάσετε τίποτα από τη μαγεία του.