Όλοι είδανε το Dune Part 2 - Ζαλίζουν οι εισπράξεις του πρώτου ΣΚ

Απόλυτος κυρίαρχος το sequel φιλμ του Denis Villeneuve
04 Μαρτίου 2024 19:09
Όλοι είδανε το Dune Part 2 - Ζαλίζουν οι εισπράξεις του πρώτου ΣΚ

Ο απόλυτος κυρίαρχος του παγκόσμιου box office αναδεικνύεται αυτόν τον καιρό το Dune Part Two (ή απλά Dune 2) του οραματιστή σκηνοθέτη Denis Villeneuve, καθώς όλος ο σινεφίλ κόσμος επέλεξε να το δει μέσα στις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει με το καλημέρα η Νο.1 σε εισπράξεις ταινία του 2024 και μέσα σε διάστημα ενός τετραημέρου (Πέμπτη έως Κυριακή) να φτάσει να ισοφαρίζει σχεδόν το κόστος παραγωγής της. Πιο συγκεκριμένα τα νούμερα εισπράξεων του Dune 2 φτάνουν συνολικά τα 178.5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και συνεχώς αυξάνονται καθώς οι θεατές προτίμησαν τις premium βερσιόν της ταινίας σε IMAX ή Dolby Atmos, κάτι που ισοδυναμεί και με ακριβότερο εισιτήριο.

Αναλυτικότερα οι εισπράξεις στο αμερικάνικο box office χωρίστηκαν στα 81.5 εκατ. δολάρια και στα 97 εκατ. δολάρια για τις διεθνείς αγορές. Την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι το budget του Dune 2 κόστισε γύρω στα $190 εκατομμύρια και άλλα $100 εκατομμύρια δολάρια για τη διαφημιστική του καμπάνια. 

Οι προβλέψεις και οι αναλυτές λένε πως όλα βαίνουν καλώς για το συγκλονιστικής ομορφιάς διαστημικό έπος του Βιλνέβ ώστε να... ισοφαρίσει όλα του τα έξοδα που αγγίζουν τα $290 εκατομμύρια. Οι οιωνοί για την πορεία του φάνηκαν και από τις εισπράξεις του στο box office των ΗΠΑ, εκεί όπου με βάσει στοιχεία των τελευταίων ωρών έκανε πάνω από $82.5 εκατομμύρια δολάρια. Τις ίδιες ακριβώς εισπράξεις κατάφερε και το Oppenheimer στο άνοιγμά του, το οποίο ήταν ένα τεράστιο ορόσημο για το σινεμά και το box office, καθώς έφτασε εισπράξεις των $950 εκατομμυρίων. 

Κοινό και κριτικοί έχουν λατρέψει το επικό sequel του Dune και αυτό αντικατοπτρίζεται ακόμη στο σκορ του στο Rotten Tomatoes, το οποίο βρίσκεται στο 93% μετά από 334 κριτικές και στο 95% στα κοινά

Στο δικό μας review που επιμελήθηκε η Φωτεινή Λεβογιάννη έγραψε, μεταξύ άλλων, τα εξής για την ταινία:

Οι συγκρίσεις που εγείρει η ταινία με το “The Empire Strikes Back” του “Star Wars” είναι αναπόφευκτες, όχι τόσο γιατί και τα δύο με έναν τρόπο βασίζονται στο ίδιο υλικό, (ο George Lucas έχει κατηγορηθεί πολλάκις ότι άντλησε την έμπνευσή του για την τριλογία του από το μυθιστόρημα του Herbert), όσο γιατί το έπος του Villeneuve θεωρείται ήδη εξίσου εμβληματικό. Η διλογία του, (που μάλλον θα εξελιχθεί και σε τριλογία όπως όλα δείχνουν), έχει ήδη κερδίσει μια περίοπτη θέση στην ιστορία του κινηματογράφου ως το έργο που θα καθορίσει το είδος της επιστημονικής φαντασίας για τη δεκαετία που διανύουμε και ίσως και για πολύ περισσότερες ακόμα. Σας συστήνω να το απολαύσετε στη μεγάλη οθόνη για να μην χάσετε τίποτα από τη μαγεία του.

Οι κεντρικοί ηθοποιοί στο sequel είναι οι Timothée Chalamet ως Paul Atreides, Zendaya ως Chani, Stellan Skarsgård ως Baron Harkonnen, Dave Bautista ως Rabban, Rebecca Ferguson ως Lady Jessica, Josh Brolin ως Gurney Halleck, Léa Seydoux ως Lady Margot, Christopher Walken ως Emperor Shaddam IV, Austin Butler ως Feyd-Rautha και Florence Pugh ως Princess Irulan.

Το Dune: Part 2 προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.