O Μίκυ Μάους δεν ανήκει πλέον μόνο στη Disney!

Η Πρωτοχρονιά έφερε μια μεγάλη αλλαγή
01 Ιανουαρίου 2024 17:53
O Μίκυ Μάους δεν ανήκει πλέον μόνο στη Disney!

Ναι, καλά διαβάσατε. Και επίσημα, από σήμερα, Δευτέρα 1η Ιανουαρίου του 2024, μια πρώιμη εκδοχή του Μίκυ Μάους, και συγκεκριμένα αυτή που εμφανίζεται στο κινούμενο σχέδιο "Steamboat Willie", αποτελεί  δημόσιο κτήμα. Με πιο απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως ο χαρακτήρας δεν προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα, με όποιον τρόπο και αν επιθυμεί!

Βέβαια, η συγκεκριμένη εκδοχή του Μίκυ Μάους -που είναι πλέον δημόσια- διαφέρει αρκετά από τις μεταγενέστερες εκδόσεις. Πρόκειται για την πρώτη φορά που είδαμε ποτέ τον χαρακτήρα, στο μακρινό πλέον 1928. Συγκεκριμένα, στο καρτούν Steamboat Willie ο χαρακτήρας εμφανίζεται με ένα πιο απλό σχέδιο που ξεχωρίζει από τη μύτη του που μοιάζει με αρουραίου. Παράλληλα, τα μάτια του είναι εντελώς μαύρα, χωρίς κόρες στο σχέδιο και η ουρά του πιο μακριά.

Ο σχεδιασμός αυτός διαφέρει με τις πιο οικείες και σύγχρονες ενσαρκώσεις του Μίκυ Μάους που εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι σύγχρονες εκδόσεις παραμένουν υπό την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων της Disney. Για παράδειγμα, ο Μίκυ Μάους που εμφανίζεται στην ταινία "Fantasia" του 1940 δεν είναι δημόσιο κτήμα.

Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Ενώ τα πνευματικά δικαιώματα για την συγκεκριμένη εκδοχή του Μίκυ Μάους έχουν λήξει, η Disney εξακολουθεί να κατέχει το εμπορικό σήμα για τον χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι ενώ είναι πλέον νόμιμο να χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη εκδοχή του Μίκυ Μάους του 1928 σε νέες δημιουργίες, πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να μην παραβιάζεται το εμπορικό σήμα της Disney, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομικές επιπλοκές.

Οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί, δηλαδή, μπορούν να εξερευνήσουν νέες αφηγήσεις, καλλιτεχνικές εκφράσεις, ακόμη και εμπορικά εγχειρήματα, αρκεί να είναι προσεκτικοί. Βασική προϋπόθεση είναι οι δημιουργίες τους να μην προκαλούν σύγχυση με την έκδοση του Μίκυ Μάους που έχει κατοχυρωθεί με το εμπορικό σήμα της Disney.

Tags: