Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς, γνωστός για τον ρόλο του στο Rambo 3

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Έλληνας ηθοποιός που διένυσε μεγάλη καριέρα και στο εξωτερικό
10 Νοεμβρίου 2023 11:56
Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς, γνωστός για τον ρόλο του στο Rambo 3

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός Σπύρος Φωκάς, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τους χολιγουντιανούς του ρόλους. Την ανακοίνωση έκανε η σύζυγός του Λίλιαν Φωκά, μέσα από τον λογαριασμό της στο Facebook, αφιερώνοντας το κομμάτι "Τα δειλινά" της Βίκυς Μοσχολιού και γράφοντας στην λεζάντα "Καλή αντάμωση, Σπύρο μου". 

Ο Σπύρος Φωκάς, τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και τους προηγούμενους μήνες βρισκόταν σε κέντρο αποκατάστασης στη Μαγούλα.

Ανάμεσα στους πιο γνωστούς χολιγουντιανούς του ρόλους ήταν αυτός του "Masoud" στην ταινία "Rambo III" (Ράμπο 3) του 1988 πλάι στον Σιλβέστερ Σταλόνε και του κακού "Ομάρ" στην επίσης blockbuster περιπέτεια του 1985 με τίτλο "Το Διαμάντι του Νείλου" (The Jewel of the Nile), όπου συμπρωταγωνίστησε με τον Μάικλ Ντάγκλας, Κάθλιν Τέρνερ και Ντάνι Ντε Βίτο. Αυτός ήταν και ένας εκ των μεγαλύτερων σταθμών στην καριέρα του. 

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου του 1937 με το όνομα Σπύρος Ανδρουτσόπουλος, αλλά αργότερα έγινε ευρέως γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Σπύρος Φωκάς. Έπαιξε επίσης στην ταινία Ο Ρόκο και τ' αδέλφια του (Rocco E I Suoi Fratelli) του Βιντσέντσο Παρόντι πλάι στην Κατίνα Παξινού, αλλά και στο θρίλερ "Holocaust 2000" (Το Σπέρμα του Σατανά) το 1977, μαζί με τον αείμνηστο Kirk Douglas (Κερκ Ντάγκλας). Έπαιξε και σε ξένες τηλεοπτικές παραγωγές όπως τη σειρά "Murder, She Wrote".

Διακρίθηκε επίσης στην ταινία "Ο Θάνατος ενός Φίλου" του Φράνκο Ρόσι, ένας ρόλος για τον οποίο κέρδισε το ερμηνευτικό βραβείου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρντο. 

Πολλά χρόνια νωρίτερα όμως έκανε το ντεμπούτο του στον ελληνικό κινηματογράφο το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, "Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα". Οι τελευταίοι του ρόλοι στο σινεμά ήταν στο "Η Εκδίκηση του Διονύσου" και "Raw Trip".