James Cameron για βαθυσκάφος Titan: “Μου κάνει εντύπωση η ομοιότητα με το ναυάγιο του Τιτανικού“

Ο θρυλικός σκηνοθέτης του Τιτανικού μιλάει για την τραγωδία του Titan
23 Ιουνίου 2023 12:19
James Cameron για βαθυσκάφος Titan: “Μου κάνει εντύπωση η ομοιότητα με το ναυάγιο του Τιτανικού“

O James Cameron μπορεί να είναι γνωστός σε όλους ως ο σκηνοθέτης της ταινίας "Τιτανικός" που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του διάσημου ναυαγίου, αλλά είναι και ένας λάτρης των καταδύσεων. Δεν είναι τυχαίο που ο ίδιος του έχει εξερευνήσει με βαθυσκάφος το ναυάγιο του Τιτανικού ουκ ολίγες φορές.

Την υπόθεση του βαθυσκάφους Titan θέλησε να σχολιάσει ο Τζέιμς Κάμερον βασιζόμενος στη δική του πολυετή εμπειρία στις καταδύσεις σε τόσο μεγάλα βάθη, καθώς είχε καταδυθεί επανειλημμένα για τις ανάγκες των γυρισμάτων του "Τιτανικού". Να αναφέρουμε ότι βρέθηκαν μερικά από τα συντρίμμια του Titan, με τους 5 επιβαίνοντες να θεωρούνται νεκροί. Η ανακοίνωση της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο θάνατός τους επήλθε ακαριαία ύστερα από μία καταστροφική αποσυμπίεση του σκάφους. 

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο φίλος του Κάμερον, Πολ Ανρί Ναρζολέ, τον οποίο γνώριζε επί 25 χρόνια ως έναν "θρυλικό" κυβερνήτη βαθυσκαφών τον οποίο αποκαλούσε και "Mr. Titanic" λόγω των πολλών καταδύσεών του στο διάσημο ναυάγιο. Ο Cameron αναφέρει ότι το Titan είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην κοινότητα των υποβρύχιων εξερευνήσεων και δήλωσε έκπληκτος με την ομοιότητα που έχει η πρόσφατη τραγωδία με το ναυάγιο του Τιτανικού, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 1.500 ανθρώπους.

ου κάνει εντύπωση η ομοιότητα με το ναυάγιο του Τιτανικού, όπου ο καπετάνιος προειδοποιήθηκε επανειλημμένα για τον πάγο μπροστά από το πλοίο του και παρόλα αυτά έπλευσε με πλήρη ταχύτητα μέσα σε περιοχή με παγόβουνα νύχτα χωρίς φεγγάρι". είπε χαρακτηριστικά. Είναι μια "πολύ παρόμοια τραγωδία, στην οποία οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν" και "απίστευτο, όπως λέει ο Κάμερον είναι ότι εκτυλίχθηκε "στην ίδια τοποθεσία". "Είναι πραγματικά σουρεαλιστικό" είπε επίσης. 

"Να 'μαστε πάλι εδώ. Και στο ίδιο σημείο. Τώρα υπάρχει το ένα ναυάγιο, που βρίσκεται δίπλα στο άλλο ναυάγιο, για τον ίδιο καταραμένο λόγο." James Cameron

Ο Κάμερον τόνισε ότι ο κίνδυνος ενός βαθυσκάφους να υποστεί αποσυμπίεση είναι μια από τις πρώτες ανησυχίες τους, καθώς είναι ένας "εφιάλτης με τον οποίο ζούμε όλοι όσοι μπαίνουμε σε αυτόν τον χώρο" όπως εξήγησε. Το 2012 είχε καταφέρει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που καταδύθηκε σε μεγάλο βάθος με υποβρύχιο στον σχεδιασμό του οποίου συνέβαλε προσωπικά.

Μιλώντας στην κάμερα του Reuters ο σκηνοθέτης του Τιτανικού ανέφερε ότι θα ήθελε να είχε κρούσει νωρίτερα τον κώδωνα του κινδύνου για την τεχνολογία της OceanGate. Στην ίδια συνέντευξη αποκάλυψε ότι έχει πάει 33 φορές στο ναυάγιο του Τιτανικού: "Στην πραγματικότητα έχω υπολογίσει ότι έχω ξοδέψει περισσότερο χρόνο στο πλοίο αυτό από τον ίδιο τον καπετάνιο του". Αποκάλυψε επίσης, ότι είχε μάθει για τα ηχητικά ευρήματα μέσα σε μια μέρα από τη στιγμή που χάθηκε η επικοινωνία με το Titan λέγοντας ότι ήξερε τι σήμαινε αυτό. 

Όταν άκουσε ότι η OceanGate κατασκεύαζε ένα βαθυσκάφος από ανθρακονήματα και τιτάνιο, ο Κάμερον δήλωσε ότι ήταν επιφυλακτικός. «Νόμιζα ότι ήταν μια φρικτή ιδέα. Μακάρι να είχα μιλήσει, αλλά υπέθεσα ότι κάποιος ήταν εξυπνότερος από εμένα, ξέρετε, επειδή δεν πειραματίστηκα ποτέ με αυτή την τεχνολογία», είπε.