Κουέντιν Ταραντίνο: Υπάρχει ένα είδος βίας που είναι κόκκινη γραμμή και δε θα τη περάσει ποτέ

Κι όμως όντας ο μάστερ των σκηνών βίας έχει και τα όριά του όπως αποκαλύπτει
15 Ιουνίου 2023 15:56
Κουέντιν Ταραντίνο: Υπάρχει ένα είδος βίας που είναι κόκκινη γραμμή και δε θα τη περάσει ποτέ

Οι ταινίες του Quentin Tarantino (Κουέντιν Ταραντίνο) και το σκηνοθετικό του στιλ είναι βαμμένες στο αίμα και οποιοσδήποτε έχει δει έστω και μια ταινία του γνωρίζει ότι λατρεύει το γκροτέσκο και την υπέρμετρη, οριακά κωμικών διαστάσεων βία. Αρκεί απλώς να δείτε μερικές σκηνές στο Pulp Fiction, στα Kill Bill, στο Inglorious Basterds και το The Hateful Eight για να καταλάβετε ότι ο Ταραντίνο είναι...αιμοδιψής στις ταινίες του. 

Ωστόσο, ο θρυλικός σκηνοθέτης αποκάλυψε ότι τελικά έχει και τα όριά του όσον αφορά τη βία και μια "κόκκινη γραμμή" που ο ίδιος του δε θα ξεπεράσει ποτέ -άλλωστε του απομένει μια ταινία στη φιλμογραφία του για να αποσυρθεί από το σινεμά, όπως έχει δηλώσει αμέτρητες φορές. Μιλώντας μέσω του Φεστιβάλ Καννών 2023 στο Variety, ο Tarantino αποκάλυψε πως αυτή η κόκκινη γραμμή του είναι το να μη σκοτώνει ζώα στις ταινίες, "ακόμη και έντομα", όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Εξηγώντας το σκεπτικό του γύρω από τα δικά του όρια στη βία είπε: "Έχω ένα θέμα...που το έκαναν σε μεγάλο βαθμό στις ευρωπαϊκές ταινίες και τις ασιατικές... Έχω ένα μεγάλο πρόβλημα με το να σκοτώνονται ζώα στις ταινίες. Αυτή είναι μια γραμμή που δεν μπορώ να ξεπεράσω. Και τα έντομα επίσης. Εκτός αν πληρώνω για να δω κάποιο αλλόκοτο ντοκιμαντέρ, δεν πληρώνω για να δω αληθινό θάνατο."

"Μέρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι ταινίες είναι ότι όλα είναι απλά φτιαχτά. Γι' αυτό μπορώ να αντέξω τις βίαιες σκηνές, γιατί όλοι μας απλώς σαχλαμαρίζουμε. Κάποιο ζώο, κάποιος σκύλος, κάποιο λάμα, κάποια μύγα, κάποιος αρουραίος, δεν δίνει δεκάρα για την ταινία σου." -Tarantino 

Συνέχισε περιγράφοντας τη σκέψη λέγοντας επίσης ότι: "Θα σκότωνα ένα εκατομμύριο αρουραίους, αλλά δεν θέλω απαραίτητα να τον σκοτώσω σε μια ταινία ή να τον δω να σκοτώνεται σε μια ταινία, γιατί δεν πληρώνω για να δω πραγματικό θάνατο. Σχεδόν πάντα, δεν είναι μόνο η βία με την οποία έχω πρόβλημα. Συνήθως υπάρχει και ο παράγοντας της ανικανότητας".

Σε άλλη πρόσφατη συνέντευξή του στο Deadline o Ταραντίνο διατύπωσε ξανά ότι θα αποσυρθεί από τη σκηνοθεσία ταινιών μεγάλης διάρκειας και άφησε υπονοούμενο πως ίσως να κάνει μια τηλεοπτική σειρά ή ακόμη και μια ταινία μικρού μήκους ή και θεατρικό έργο

Όσο για το The Movie Critic, μάθαμε πρόσφατα νέες πληροφορίες που αφορούν την πλοκή του. Αυτή θα εξιστορεί τη ζωή ενός άνδρα που έγραφε κριτικές για ταινίες πορνό το 1977 στην Καλιφόρνια. Ο συγκεκριμένος δεν ήταν διάσημος αλλά συνήθιζε να γράφει κριτικές για ένα συγκεκριμένο ροζ περιοδικό. Μια από τις δουλειές που έκανε ως έφηβος ο Ταραντίνο ήταν να γεμίζει αυτόματους πωλητές με περιοδικά και ανακάλυψε ανάμεσά τους αυτό το "ενδιαφέρον περιοδικό".

Το απόσπασμα του Ταραντίνο ξεκινάει περίπου στο 33:07 του παρακάτω βίντεο.