29 χρόνια από το Pulp Fiction - Το spin-off, ο Bruce Willis και η Uma Thurman που δεν ήθελε το ρόλο

Η ταινία του Tarantino κυκλοφόρησε στις 14 Οκτωβρίου του 1994
14 Οκτωβρίου 2023 15:11
29 χρόνια από το Pulp Fiction - Το spin-off, ο Bruce Willis και η Uma Thurman που δεν ήθελε το ρόλο

Το Pulp Fiction θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη ταινία του Quentin Tarantino, αλλά και μία από τις καλύτερες ταινίες που κυκλοφόρησαν στα ‘90s. Η οσκαρική ταινία κλείνει σήμερα τα 29 της χρόνια και σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικά facts που συλλέξαμε και που αξίζει να γνωρίζετε αν είστε λάτρεις της.

Ναι, πέρασαν κιόλας 29 χρόνια από την ταινία του Tarantino, μιας και είχε κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες στις 14 Οκτωβρίου του 1994. Η πλοκή της ταινίας αφορά τις διασταυρούμενες ιστορίες ατόμων του υποκόσμου, εγκληματιών και ενός μυστηριώδους χαρτοφύλακα. Ο τίτλος της αναφέρεται στα περιοδικά pulp και τις hardboiled crime νουβέλες, που ήταν δημοφιλείς στα μέσα του 20ού αιώνα, γνωστά για την εικονογραφημένη βία και τους δυναμικούς διαλόγους.

Σύμφωνα με το Wikipedia, το σενάριο του Pulp Fiction γράφτηκε μεταξύ των ετών 1992 και 1993, και υιοθέτησε κάποιες σκηνές που γράφτηκαν αρχικά από τον Άβαρυ για την ταινία True Romance (1993). Το σενάριό του, όπως και άλλες δουλειές του Tarantino, παρουσιάζεται εκτός χρονολογικής σειράς.

Αφιερώνεται αρκετός χρόνος σε μονολόγους και απλές συζητήσεις με έντονο διάλογο, που αποκαλύπτουν τις οπτικές γωνίες κάθε χαρακτήρα για διάφορα θέματα, ενώ η ταινία διαθέτει ένα συνδυασμό ειρωνείας και έντονης βίας. Μάλιστα, η Columbia TriStar απέριψε να αναλάβει την ταινία επειδή θεωρούσε υπερβολικά τρελό το σενάριο. Το 2013 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα βρείτε μερικά ενδιαφέροντα facts για το Pulp Fiction που ίσως να μη γνωρίζατε!

Το… Double V Vega

Το ξέρατε ότι ο Mr. Blonde ή αλλιώς Vic Vega του Reservoir Dogs που τον υποδύεται ο Michael Madsen είναι ο κινηματογραφικός αδερφός του Vincent Vega του John Travolta στο Pulp Fiction; Ναι καλά διαβάσατε, ο Quentin Tarantino έβαλε αυτό το ας το πούμε easter egg που λίγοι γνωρίζουν μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, ο Tarantino είχε στα σκαριά και ένα spin-off με αυτά τα δύο αδέρφια που θα ονομαζόταν Double V Vega και θα λειτουργούσε ως prequel. Ωστόσο, το project ναυάγησε, καθώς οι δύο ηθοποιοί είχαν μεγαλώσει και δεν μπορούσαν να παίξουν τους νεότερους εαυτούς τους.

Η Uma Thurman δεν ήθελε το ρόλο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Uma Thurman δεν ήθελε το ρόλο της Mia Wallace, αλλά ο Tarantino δεν ήθελε με τίποτα να την αφήσει. Έτσι, κατέληξε να της διαβάζει ολόκληρο το σενάριο της ταινίας μέσα από το τηλέφωνο, όπου και τελικά την έπεισε.

Το budget ανέβηκε όταν μπήκε ο Bruce Willis στο cast

Ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν μόνο 8 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ανέβηκε πολύ όταν προστέθηκε στο cast ο Bruce Willis. Τα 5 εκατομμύρια από αυτά ήταν μόνο για να πληρωθούν οι ηθοποιοί Ωστόσο, η ταινία είχε βγάλει ήδη τα έξοδά της, καθώς μόνο για τα δικαιώματα είχε πουληθεί 11 εκατομμύρια δολάρια, ενώ έβγαλε και από το box office 200 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Στην Uma Thurman δεν άρεσε το γνωστό τραγούδι You Never Can Tell

Η Uma Thurman φαίνεται πως είχε αντίρρηση με το θρυλικό τραγούδι You Never Can Tell του Chuck Berry και είχε πει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στον Tarantino ότι δεν ακούγεται και τόσο σωστά. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης της είπε με απλά λόγια τα εξής: «Πίστεψέ με, είναι τέλειο».

«F**K»

Η λέξη F**K ακούγεται ακριβώς 265 φορές στην ταινία. Ναι, κάποιος τις έχει μετρήσει.

Από τις πρώτες ταινίες του…ίντερνετ

Το Pulp Fiction ήταν από τις πρώτες ταινίες που διαφημίστηκαν και μέσω ίντερνετ.

Τι κοινό έχει το Pulp Fiction και το The Shawshank Redemption;

Το Pulp Fiction και το The Shawshank Redemption κυκλοφόρησαν ακριβώς την ίδια ημέρα στις ΗΠΑ. Στις 14 Οκτωβρίου του 1994. Και οι δύο ταινίες ήταν υποψήφιες για επτά βραβεία Όσκαρ, ενώ και οι δύο έμειναν στην ιστορία και βρίσκονται στην δεκάδα με τις top ταινίες στην ιστορία του IMDB.

Η Αγγλία και τα βιντεοκλάμπ

Όταν κυκλοφόρησε το Pulp Fiction στα βιντεοκλάμπ της Αγγλίας, ορισμένα καταστήματα έδιναν δώρο μαζί με την ενοικίαση της ταινίας και ένα πακέτο σπίρτα που ήταν limited edition. Στο πίσω μέρος του κουτιού έγραφε την επική ατάκα you play with matches, you get burned που ακούγεται στην ταινία.

Εσείς γνωρίζατε όλα τα facts της ταινίας; Πείτε μας στα σχόλια!