May the 4th: Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Star Wars;

Οι fans του Star Wars τη γιορτάζουν κάθε χρόνο αλλά ξέρουμε πότε ξεκίνησε;
04 Μαΐου 2023 10:03
May the 4th: Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Star Wars;

Κάθε χρόνο στις 4 Μαΐου, οι λάτρεις του Star Wars σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την αγάπη τους για την εμβληματική σειρά επιστημονικής φαντασίας με το σύνθημα "May the Fourth be with you". Ποια είναι όμως η προέλευση αυτής της ανεπίσημης γιορτής και πώς έγινε τόσο δημοφιλής;

Η φράση "May the Fourth be with you" είναι ένα έξυπνο λογοπαίγνιο με τη διάσημη ατάκα του Star Wars "May the Force be with you" (Είθε η Δύναμη να είναι μαζί σου), η οποία λέγεται συχνά από χαρακτήρες στο σύμπαν του Star Wars και κυρίως την ακούμε από Jedi ή χαρακτήρες που πιστεύουν στην ύπαρξη της Δύναμης.

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της φράσης έγινε το 1979, όταν το Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχάρη τη Μάργκαρετ Θάτσερ για την εκλογική της νίκη με μια διαφήμιση σε εφημερίδα που έγραφε "May the Fourth Be with You, Μάγκι. Συγχαρητήρια". Ωστόσο, η φράση λέγεται ότι είχε αρχίσει να ακούγεται το 1978, περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας, "Star Wars Episode IV: A New Hope", ενώ το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς αρκετές εφημερίδες χρησιμοποίησαν έξυπνα τη φράση για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου, όπου γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Με την έλευση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης η Ημέρα του Star Wars έγινε ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο μεταξύ των οπαδών. Το 2008, εμφανίστηκαν τα πρώτα γκρουπ στο Facebook, που γιόρταζαν την Ημέρα του Luke Skywalker με το ίδιο σύνθημα. Το 2011, ο πρώτος οργανωμένος εορτασμός της Star Wars Day πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά, με παιχνίδια γνώσεων, διαγωνισμούς στολών και ταινίες θαυμαστών. Έκτοτε, η Star Wars Day έχει υιοθετηθεί από τη Lucasfilm και τη Disney, τους ιδιοκτήτες του franchise, ως τον ετήσιο εορτασμό της κουλτούρας του Star Wars.

Τι κυκλοφορεί φέτος; 

Για τους εορτασμούς της Star Wars Day 2023 η Disney κυκλοφορεί το νέο κύκλο επεισοδίων του Star Wars: Visions, με το "Vol. 2" να φέρνει 9 ολοκαίνουργιες και μοναδικές εικαστικά ιστορίες από το σύμπαν. Ακόμη μια σειρά κινουμένων σχεδίων κάνει το ντεμπούτο της σήμερα και πρόκειται για το Young Jedi Adventures, που απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες. Επίσης, κυκλοφορεί ένα φιλμ μικρού μήκους με τίτλο "Maggie Simpson in Rogue Not Quite One", όπου η μικρή κόρη του Hommer και της Marge Simpson παίρνει το αιωρούμενο καροτσάκι του Baby Yoda/Grogu και χάνεται σε έναν γαλαξία πολύ πολύ μακριά. 

Και τα τρία είναι διαθέσιμα από σήμερα 4 Μαίου στο Disney Plus.