Avatar: Γνωρίζατε ότι υπάρχει ψυχικό σύνδρομο εξαιτίας της ταινίας;

Ο κόσμος της Pandora ήταν για κάποιους ακραία αληθινός σε σημείο που του επηρέαζε στην πραγματικότητα
08 Δεκεμβρίου 2022 21:33
Avatar: Γνωρίζατε ότι υπάρχει ψυχικό σύνδρομο εξαιτίας της ταινίας;

Όταν κυκλοφόρησε το Avatar στις αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2009 έφερε την επανάσταση στο σινεμά και έκανε πάταγο, αφήνοντας συγκλονισμένους τους θεατές με τα εκπληκτικά εφέ του, που για την εποχή πήγαιναν το μέσο βήματα μπροστά. 

Ο James Cameron είχε δημιουργήσει έναν κόσμο τόσο πιστευτό και ουτοπικό που μια μερίδα θεατών αδυνατούσε να πιστέψει πως υπήρχε κάτι τέτοιο και με τις 3D προβολές το immersion στον κόσμο της Pandora γινόταν ακραία αληθινό. Έπαιζαν ρόλο και τα απίθανα εφέ της παραγωγής του James Cameron που ήταν φοβερά αληθοφανή για την εποχή. Τόσο ακραία που για μια μερίδα των θεατών ήταν δύσκολο να επιστρέψουν στον αληθινό κόσμο μετά από τη προβολή της ταινίας. 

Έτσι άρχισα δειλά-δειλά να εμφανίζεται μια ψυχική διαταραχή που την προκάλεσε το Avatar και την αποκάλεσαν PADS (Post Avatar Depression Syndrome). Χιλιάδες κόσμος που παρακολουθούσε την ταινία έβγαινε από την αίθουσα νιώθοντας συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ άλλοι είχαν αυτοκτονικές τάσεις, με τη σκέψη ότι δε θα μπορούσαν ποτέ να ζήσουν σε ένα τόσο ουτοπικό μέρος όπως η Pandora. 

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το σύνδρομο δε θα αρχίσει να εμφανίζεται ξανά με την έλευση του Avatar: The Way of Water. 

Λίγα λόγια για το Avatar 2

Το κόστος της παραγωγής του Avatar 2 είναι ιλιγγιώδες καθώς αγγίζει τα $400 εκατομμύρια δολάρια -προ κόστους προώθησης και μάρκετινγκ- καθιστώντας το έτσι ως την ακριβότερη ταινία όλων των εποχών. 

Όπως έχει δηλώσει ανοιχτά ο Cameron, για να θεωρηθεί επιτυχημένο το Avatar 2 θα πρέπει να φτάσει στο Top 5 των πιο επιτυχημένων εμπορικά ταινιών στην ιστορία, δεδομένου του τεράστιου κόστους της παραγωγής και των προσδοκιών που έχει η Disney από αυτό. 

Μάλιστα εξασφάλισε και την πολυπόθητη προβολή στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά κινηματογραφικών αιθουσών σε όλον τον κόσμο, κάτι που δίνει σημαντικές ελπίδες για να διαλύσει τα ταμεία, όπως ο προκάτοχός του. 

Η σύνοψη του Avatar: The Way of Water έχει ως εξής: 

Το Avatar: The Way of Water διαδραματίζεται πάνω από 10 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας και ξεκινά να διηγείται την ιστορία της οικογένειας των Sully (Jake, Neytiri και των παιδιών τους), τα βάσανα που τους ακολουθούν, τα άκρα που θα φτάσουν για να παραμείνουν ασφαλείς, τις μάχες που θα δώσουν για να παραμείνουν ζωντανοί και τις τραγωδίες που θα υπομένουν. 

Στο sequel πρωταγωνιστούν οι: Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis, Joel David Moore, CCH Pounder, Edie Falco, Jemaine Clement, Giovanni Ribisi, και Kate Winslet.

Το AvatarThe Way of Water θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 15 Δεκεμβρίου 2022.