Το Xbox κατηγορεί το PlayStation – “Πληρώνουν για να μπλοκάρουν παιχνίδια εκτός Game Pass”

Η Microsoft ισχυρίζεται πως η Sony στέκεται ως εμπόδιο
11 Αυγούστου 2022 13:37
Το Xbox κατηγορεί το PlayStation – “Πληρώνουν για να μπλοκάρουν παιχνίδια εκτός Game Pass”

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου διάφορα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο Οικονομικής Άμυνας (CADE) της Βραζιλίας και τα οποία αφορούν την διαδικασία έγκρισης της κολοσσιαίας εξαγοράς της Activision Blizzard από το Xbox. Όπως φαίνεται, η κίνηση αυτή έχει οδηγήσει στα «μαχαίρια» το PlayStation και το Xbox, με τη Sony να ισχυρίζεται πως η εξαγορά θα βλάψει τον ανταγωνισμό και τη Microsoft να περνά στην αντεπίθεση με μια σειρά από δικούς της ισχυρισμούς.

Αναλυτικότερα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση της Microsoft, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρία ισχυρίζεται πως το PlayStation προσπαθεί ενεργά να βάλει φρένο στην περεταίρω ανάπτυξη του Xbox Game Pass, πληρώνοντας μάλιστα developers παιχνιδιών «blocking rights» για να μην έρθουν ποτέ στη συνδρομητική υπηρεσία στο Game Pass.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η Microsoft ανέφερε χαρακτηριστικά:

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αποκλειστικότητες αποτέλεσαν τον πυρήνα της στρατηγικής της Sony για την ενίσχυση της θέσης της στον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών και το γεγονός ότι η Sony κατέχει ηγετική θέση στη διανομή ψηφιακών τίτλων, η ανησυχία της για την πιθανή αποκλειστική διάθεση του περιεχομένου της Activision στο Xbox είναι τουλάχιστον ασυνάρτητη.

Το μόνο που αποκαλύπτει, για άλλη μια φορά, είναι ο φόβος της Sony σχετικά με ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο που προσφέρει περιεχόμενο υψηλής ποιότητας, σε χαμηλό κόστος στους παίκτες, απειλώντας μια ηγετική θέση που έχει σφυρηλατηθεί όλα αυτά τα χρόνια από μια στρατηγική που έχει ως επίκεντρο τις συσκευές και τις αποκλειστικότητες.

Πράγματι, η δυνατότητα της Microsoft να συνεχίσει να επεκτείνει το Game Pass παρεμποδίζεται από τη Sony που θέλει να σταματήσει την περεταίρω ανάπτυξή του. Η Sony πληρώνει "δικαιώματα αποκλεισμού", για να εμποδίσει τους developers να προσθέσουν το περιεχόμενό τους στο Game Pass και σε άλλες ανταγωνιστικές συνδρομητικές υπηρεσίες.

Για την ιστορία, η Sony δεν ήταν η μόνη εταιρία που κλήθηκε να σχολιάσει την εξαγορά της Activision Blizzard από την βραζιλιάνικη αρχή. Αντίστοιχα αιτήματα έλαβαν και άλλοι μεγάλοι publishers, όπως η Ubisoft και η Bandai Namco. Ωστόσο, η Sony ήταν η μοναδική που έφερε ισχυρές αντιρρήσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως το Call of Duty “είναι ένα απαραίτητο παιχνίδι, ένα blockbuster, ένα AAA που δεν έχει κανέναν ανταγωνιστή”.